No products in the cart.
فردی سراغ روانپزشک میرود و میگوید دکتر برادرم دیوانه است؛ او فکر میکند مرغ است.” دکتر میگوید چرا او را برای درمان نمیآوری؟ و یارو میگوید: “میخواهم اما تخممرغهایش را نیاز دارم!”. خب، فکر میکنم این تقریبا همان چیزی است که اکنون من در مورد رابطه احساس میکنم؛ میدانید، آنها کاملا غیرمنطقی، احمقانه و پوچ هستند و … ولی، آه …، حدس میزنم ما همچنان به آنها ادامه میدهیم چون، اکثر ما تخممرغهایش را نیاز داریم.” در ادامه استدیومگ به نقد فیلم آنی هال اثر وودی آلن می پردازیم.
«آنی هال» یک فیلمِ عاشقانه ی صرف است. منتها چنان فرای تمام سطوحِ دم دستی عشق که تناقض آمیزترین مفاهیمِ قرائت ناپذیرِ آن را در خودش حل کرده است، که خود این مفهوم بنیادین درون ملغمه ی سرشار از ایده و روایت فیلم غرق می شود.
آنی هال اسمِ یک شعرِ ساخته گی خوش لحن آزارنده است که قرار بوده بخشی کوچک از خاطرات باشد ؛ ناگفته هایی که ناخودآگاه به روایت درمی آیند و انحلال نگرش ما از همان خواسته های دور اند. در توصیفِ یک رابطه ی عاشقانه. در توصیف رابطه ی زن ها و مردها. رابطه ی دیوانه وار، غیرِ منطقی و مسخره ی آدم ها با هم و با محیط به عنوانِ یک ساز. «آنی هال» ملغمه ای برای این نوع لذایذ دست نایافتنی، ملتمسانه و ناخودآگاهانه است که مزاح را دریچه نگرشش نکرده اما از پرت انگاری قهقهه سر میدهد و پوشیده به تظاهر نیز نیست.
(در نقد فیلم آنی هال سکانسی که الوی سینگر، شخصیت اصلی، از انی و آن صف ملال آور فاصله میگیرد و میگوید : اگر شما با همچین آدمی در یک صف بودید چه میکردید را یادآور شوید ؛ که چگونه از زمان جدا شده و به مکان میرسد و تماشاگر به خنده دچار میشود .(نه ناچار!))
وودی آلن در ابتدا کار خود را با آثار کمدی موقعیت آغار کرد ولی در ادامه با ساخت آثاری مانند منهتن و آنی هال ( که از نظر پردخت شخصیت بسیار به هم نزدیکند و حتی می توان گفت منهتن پیش نمایشی برای آنی هال است.) به کمدی پوچ و دیالوگ محور روی آورد یعنی سبک فیلمسازی خود را از کمدی موقعیت به سمت کمدی کلامی سوق داد.
همچنین صحنه ای که آلوی بعد از آشنایی اَش با آنی برای او کتاب «انکارِ مرگ» اثرِ «ارنست بکر» را می خرد و معتقد است که مرگ مسأله ی مهمی است به ساده گی نمی شود ازش گذشت. این زمانی ست که آنی به لطفِ خالق اَش (آلوی) پرسونای متکی به خود آگاهی پیدا کرده است و در جواب می گوید تازه متوجه ی روشنی های زنده گی شده وَ این که مرگ هم بخشی از این شیرینی هاست. آلوی برای فرار از مرگ و جاودانه گی به آنی نیاز دارد. اما آنی حالا دیگر نیازی به مخلوق ندارد و او را پس می زند. مرگ در سینمای آلن مثلِ نور در سینمای «فلینی» می ماند.
فیلم دانستن درباره ی آلوی و طبع آلنی اوست چرا که همین نوع ساختار و تقابل پرسوناژها در انتزاع دوربین فیلمساز است و خود الوی از همین نزاع درون مایه گرفته است. روابط، اساسِ پیشبرد داستانِ فیلم است ؛ رابطه ی انسان با محیطِ پیرامون اَش از کودکی و رابطه ی همین انسان با آدم های دیگر و البته رابطه ای فرامتنی ، که می شود همان رابطه ی شخص با خودش وَ سپس رابطه ی این منِ جدید با مخاطب، که به طرزِ طبیعی واردِ دنیای آدم ها شده است.
جریانِ سیالِ ذهنی در تمامِ فیلم چون بستری عمل می کند و هر چه فیلم کامل تر می شود فرم نیز برجسته تر می شود. تنها ترکیب یکدست تدوین ، دوربین، دکوپاژ ، بازیگری است که از پس فرم سنگین روایت چنین جریان ذهنی بر می آید. (برش ظریف سکانس زمانی که آلوی خاطرات کودکی اش را با سخنرانی مادرش به پایان می برد و بلافاصله به سی چند سال بعد قطع می شود که آلوی قرار است آنی را ببیند بیاد آورید گه چگونه حس را منتقل میکند .)
و البته به منظور درک بهتر روابط وفضای آنها ،سرعت کند تر می شود و این به این معنا نیست که فیلم سکانسی مصنوعی را شامل شود ،حتی زمان ادای دینش به برگمان و فلینی. ( البته ارجاعت آلن به این دو فیلمساز در جهان فیلم و دوربینش به چشم می خورد و نه در گذر بازیگران از جلوی تابلو فیلم آنها که با بطن داستان ارتباطی نداشته و در حد شیطنت باقی میمانند.)
بداعت های آلن و نویسنده ی همراه اَش «مارشال بریکمن» می دهد یک فیلمنامه کمدی پوچ اورجینال که ضد پرسوناژی در آن قابل رویت نیست و سرشار از ویژگی های فرامتنی (حقیقت) با بعد اسطوره گونه مضحک و تلخی که روی خط مرز انفجار یک لبخند و انفحار یک بغض قدم میگذارد و در ذهن مخاطب رسوخ می کند چرا که به شکلی عامیانه درآمده است.
دو پرسوناژ اصلی فیلم یعنی الوی سینگر با شخصیت مضطرب و بدبین ( چرا که در آغاز میبینیم که بسیار تند صحبت کرده و در قالب جک شخصیت خور را برملا میکند.) و از طرف دیگر آنی هال ، معشوقه سینگر ، که شخصیتی با روحیه و سرمست را که هرکدام قطب های روانشناسی شخصیت هستند وکشمکش بین آن دو که نقاط اوج فیلمنامه اند و البته فضاسازی صمیمانه ( شات های که میگیرد این حس را به خوبی منتقل میکند) ، شخصیت پردازی ظریف و دقیق آلن را به رخ مخاطب میکشد و مخاطب را در بطن فضا قرار داده و حتی دیالوگ ها و منولوگ ها و پرگویی ها باعث نمی شود از سوی مخاطب پس زده شود.
چرا که مضمون فیلم در قالب شخصیت ها و دیالوگ به او القا شده و مسئله فیلم نه تنها تبدیل به مسئله جمعی شده بلکه آن را با شخصیت پردازی ، میزانسن و دکوپاژ و به خصوص حرکات بازیگر ثابت کرده و روایت به خورد اثر می رود و از سوی مخاطب قابل درک است ، حتی اگر به آنها علاقه مند نشود .
آنی هال شاهکاری است در کارنامه وودی آلن که اثر را با تعریف قوی شخصیت هایش معرفی می کند و نه جذابیت ظاهریشان ( که متاسفانه در آثار اخیر او به چشم نمیخورد.) ، اثری که فیلمنامه و روابط آن حرف اول را می زنند و حس یک کمدی غمگین را منتقل می کند !
بیشتر بخوانیم
ساخت جلوه vhs در پریمیر با پلاگین ردجاینت
بعضی اوقات نمایش یا ادیت یک ویدیو به سبک جدید و امروزی، خیلی جالب و جذاب نیست. گاهی اوقات افکت های قدیمی روی ویدیو باعث جذابیت و متمایز شدن آن […]اهمیت تدوین فیلم و 10 نکته مهم در ارتباط با تدوین
اهمیت تدوین فیلم زمانی نمایان میشود که متوجه شویم، هنر تدوین فیلم دریچه جدیدی را در برابر قدرت انتخاب کارگردان، تدوینگر، سازندگان کلیپ و … باز کرده است. امروزه مخاطبان […]تدوین غیر تداومی چیست و چه تفاوتی با تدوین تداومی دارد؟
تدوین غیر تداومی یکی از شیوههای تدوین فیلم میباشد که توسط تدوینگرها مورد استفاده قرار میگیرد. این شیوه تدوین براساس اصل مجاورت نماها، اصل تداعی معنا و روابط فضایی، زمانی […]آشنایی با تدوین تداومی و تکنیک های آن
نظریه پردازان تدوین فیلم، تدوین را به دو دسته تدوین تداومی و تدوین غیر تداومی تقسیمبندی میکنند. همانطور که میدانید تدوین مهمترین عامل تعیین کننده در آثار سینمایی میباشد و […]تیم استودیومیم و تدوینگرشو با هدف گسترش دانش و هنر تدوین فیلم با پریمیر و درآمدزایی تدوینگران از سال 1392 مشغول به فعالیت شده. اکنون با برگزاری دوره های آموزش تدوین فیلم و دوره پریمیر و دوره افترافکت و سمینارهای کشوری در حوزه تدوین به فعالیت خود ادامه می دهد.
پاسخگوی سوالات شما هستیم
سوال شما توسط کارشناسان استودیو میم پاسخ داده خواهد شد