No products in the cart.
سریال قورباغه ساخته هومن سیدی جزو آثار قابل توجه سینما خانگی به شمار میرود. سریالی با پروداکشن و عوامل حرفهای و ستارگان معروف سینمای ایران همچون نوید محمدزاده ، صابر ابر، فرشته حسینی و… که سینما خانگی را وارد بعد جدیدی کرده و اکنون مخاطب دید جدی تری نسبت به این مدیوم دارد. آیا همانقدر که این سریال در شبکه خانگی موفق بوده، در همان مدیوم خود به فرم رسیده است؟ در ادامه نقد سریال قورباغه در استدیومگ به آن خواهیم پرداخت.
بعد از آن که قسمت اول قورباغه منتشر شد سر و صدای زیادی به راه فتاد که سریال کپی شده از یک فیلم فرانسوی به نام نفرت است. فیلمی به کارگردانی متیو کاسوویتس و محصول سال 1995 فرانسه. ماجرا درمورد سه جوانی است که دوستشان بعد از مجروح شدن یک پلیس اسلحه او را برمیدارد. این دقیقا چیزی است که در قسمت اول قورباغه میبینیم (تا زمان نگارش این مطلب فقط هشت قسمت از این اثر منتشر شده است). حال این سوال به وجود میآید ” آیا قوباغه کپی شده است؟ “
خیر. قطعا شباهتهایی بین قسمت اول این سریال و نفرت وجود دارد که سیدی فقط برای پیش برد داستان خود از آنها استفاده کرده است. در قسمت های دیگری که منتشر شده ردی از کپی دیده نمیشود.
بهتر است در ابتدا نقد سریال قورباغه کمی به خود سریال بپردازیم. قورباغه شروعی چشم گیر با یک لانگ تیک جذاب دارد. رفته رفته که با شخصیتها و لحن آشنا میشویم مشکلات، خودشان را بروز میدهند. دم دستی ترین ایراد اینکه تمام شخصیتهای سریال از پیرمردی که پدر فرید است و تا بادیگارد های شمس آبادی همگی لحن لاتی به خود گرفته اند. شخصیتها حتی لحن منحصر به خود را ندارند و سریال قورباغه از دیالوگ نویسی ضعیف رنج میبرند. دیالوگهایی که اغلب لات گونه و تصنعی بوده و به عمق نمی زنند.
در آثار دیگر سیدی مانند مغزهای کوچک زنگ زده شخصیت ها و کاراکتر های اثر لحن منحصر به خود را داشته و بعد از مدتی می توان فهمید کدام دیالوگ برای چه شخصیتی است.( به عنوان مثال نوید محمدزاده در مغزهای کوچک زنگ زده را بیاد آورید.) دیالوگ های صابر ابر اما در اینجا همگی ادعای ادبیات غنی و تاثیر گذاری را دارند اما تنها کسانی را که میتواند تحت تاثیر قرار دهد شخصیتهای سریال است و نه مخاطب را !
بازیگران قورباغه همگی دارای رزومه درخشان اند اما اجرایی که از آنها در قورباغه مشاهده میکنیم با بازیگران تازه کاری که در یک فیلم کوتاه خانگی مشغول فعالیت هستند تفاوت چندانی ندارد، به خصوص بازی سیدی و ابر.
دوربین پیمان شادمانفر اکثرا دوربینی روی دست و آزار دهنده است که از قسمت دوم مخاطب متوجه آزار دهنده بودن آن میشود. اما قسمت چهارم این سریال که بخش گستردهای فلش بک به گذشته رامین است (به عقیده نگارنده مطلب قسمت چهارم بهترین قسمت سریال تا کنون است)، از دوربین بسیار قوی و کارآمدی برخوردار است که محیط و جو حاکم بر شخصیتها را بسیار خوب به تصویر میکشد.
در نقد سریال قورباغه از تدوین این اثر نباید غافل شد. تدوین تا حد بسیار خوبی توانسته فضای فیلم را با انتخاب موسیقی، رنگ و روایتگری خود بسازد. تدوین قورباغه را سیدی به عهده دارد، با اینکه کاگردان نمیتواند تدوینگر اثر خود باشد اما سیدی انگار در مرحله تدوین فراموش کرده که کارگردان است و نقش تدوینگر به خود گرفته که این باعث پیشرفت اثر شده است.
این اثر بدلیل حضور ستاره های سینمایی در سریال همچون نوید محمدزاده ، صابر ابر و … توانسته تعداد مخاطب چشمگیری را به سمت خود بکشد. اما یک جمله نانوشته همیشه از کارهایی همچون بی مصرف ها و… وجود داشته، “فیلمی که پر از ستاره باشد صرفا فیلم خوبی نیست”. این جمله هم تا حدی در این اثر صدق میکند. سیدی با اینکه عوامل فوق حرفهای را برای این کار برگزیده و با توجه به هیاهوی پیش تولید سریال نتوانسته انتظار مخاطب را براورده کند.
سریال قورباغه اما در داستان و فیلمنامه ضعف های متعددی دارد. نکته قابل توجه در نگارش فیلمنامه چیزی نیست جز پیرنگ و درام. در پایان قسمت پنج هنوز مشخص نشده است قصه چیست و صابر ابر و نوید محمدزاده به عنوان شخصیت های اصلی چه کسانی اند و چه قصد و هدفی دارند؛ حتی گذشته درست حسابی ای نیز از آنها در دست مخاطب نیست. هدف فلش بک های طولانی سریال به جز به رخ کشیدن سرمایه های بسیار سریال و توانایی نمایش تکنیک عاری از فرم و محتوا چیست؟
بیشتر بخوانیم
اهمیت تدوین فیلم و 10 نکته مهم در ارتباط با تدوین
اهمیت تدوین فیلم زمانی نمایان میشود که متوجه شویم، هنر تدوین فیلم دریچه جدیدی را در برابر قدرت انتخاب کارگردان، تدوینگر، سازندگان کلیپ و … باز کرده است. امروزه مخاطبان […]تدوین غیر تداومی چیست و چه تفاوتی با تدوین تداومی دارد؟
تدوین غیر تداومی یکی از شیوههای تدوین فیلم میباشد که توسط تدوینگرها مورد استفاده قرار میگیرد. این شیوه تدوین براساس اصل مجاورت نماها، اصل تداعی معنا و روابط فضایی، زمانی […]آشنایی با تدوین تداومی و تکنیک های آن
نظریه پردازان تدوین فیلم، تدوین را به دو دسته تدوین تداومی و تدوین غیر تداومی تقسیمبندی میکنند. همانطور که میدانید تدوین مهمترین عامل تعیین کننده در آثار سینمایی میباشد و […]10 فیلم که تاثیر منفی بر سینما گذاشت
بشر ماهیتی تقلید کار دارد و با نگاهی گذرا به اختراعات و اتفاقات رخ داده در طول حیات بشر به راحتی می توان به این موضوع پی برد. از بدو […]تیم استودیومیم و تدوینگرشو با هدف گسترش دانش و هنر تدوین فیلم با پریمیر و درآمدزایی تدوینگران از سال 1392 مشغول به فعالیت شده. اکنون با برگزاری دوره های آموزش تدوین فیلم و دوره پریمیر و دوره افترافکت و سمینارهای کشوری در حوزه تدوین به فعالیت خود ادامه می دهد.
پاسخگوی سوالات شما هستیم
سوال شما توسط کارشناسان استودیو میم پاسخ داده خواهد شد