آیا می دانید تفاوت مونتاژ و تدوین فیلم چیست؟

بدون شک در مسیر ادیت و ویرایش فیلم اصلاحات “مونتاژ” و “تدوین” فیلم را شنیده‌اید و تا حدودی با آن آشنایی دارید. در بررسی تفاوت مونتاژ و تدوین فیلم باید بگوییم که پایه‌ای‌ترین موضوع در ساخت یک فیلم ویا طراحی تیزر تبلیغاتی، قدرت ویرایش و تنظیم مجدد تصاویر به منظور خلق یک داستان می‌باشد. در حقیقت می‌توانیم اینگونه بیان کنیم که دشوارترین کار در ساخت و تولید یک فیلم این است که تدوین و مونتاژ آن به نحوی انجام شود که نه تنها موثر باشد، بلکه کارآمد نیر باشد. این کار موجب می‌شود تا مخاطب و بیننده با داستان فیلم درگیر شود و با آن ارتباط برقرار کند.

از مهم‌ترین ابزارها در دست فیلمسازان، تدوین و مونتاژ فیلم می‌باشد تا بتوانند با آن نسخه نهایی فیلم را با بهترین کیفیت ممکن تولید کند. تفاوت مونتاژ و تدوین فیلم را ممکن است هرکسی نداند و حتی ممکن است بعضی به اشتباه این دو را با هم یکسان بدانند. مونتاژ و تدوین هردو از مراحل پایانی ساخت فیلم هستند و پس از آنکه فیلمی ساخته شد، این دو مرحله باید توسط افراد متخصص انجام شوند. اما اگر تمایل دارید تفاوت مونتاژ و تدوین فیلم را بدانید، حتما تا انتها همراه تدوینگر شو باشید.

تدوین فیلم چیست؟

همانطور که در مقدمه اشاره شد، تدوین فیلم (Film Editing) یکی از مراحل پایانی در ساخت فیلم می‌باشد. زمانیکه مراحل اولیه ساخت یک فیلم به پایان می‌رسد، نوبت تدوین فیلم فرا می‌رسد.

تیم سازنده ویدیو در مرحله تدوین، مطابق با فوتیج‌ها و راش‌های ذخیره شده تلاش می‌کنند تا مناسب‌ترین تصاویر را انتخاب و آنها را براساس سناریو فیلم، کنار یکدیگر قرار دهند. به این ترتیب با کنار یکدیگر قرار گرفتن این تصاویر، سناریو فیلم ساخته شده و در نهایت تمامی سناریوها در کنار هم قرار می‌گیرند و پروژه نهایی فیلم را تشکیل می‌دهند.

مونتاژ فیلم چیست؟

برخی افراد فکر می‌کنند تفاوتی بین مونتاژ و تدوین فیلم وجود ندارد و این دو کلمه به یک معنا هستند. در حالی که این تفکر نادرست است. برای بررسی تفاوت بین مونتاژ و تدوین فیلم ابتدا به تعریف مونتاژ فیلم می‌پردازیم.

به مجموعه‌ای از تصاویر ثابت، جداگانه یا متحرک که پس از ویرایش به صورت دنباله‌ای پیوسته ایجاد می‌شوند، “مونتاژ” گفته می‌شود. فیلم‌سازان به کمک مونتاژ این امکان را خواهند داشت تا در مدت زمان کوتاه، بوسیله‌ی کنار هم قرار دادن عکس‌های مختلف و فشرده کردن زمان داستان‌ها با یکدیگر از طریق ادیت و ترکیب، حجم زیادی از اطلاعات را به مخاطب منتقل کنند.

به عبارتی از تکنیک مونتاژ به منظور مشخص کردن برش تند و تکان دهنده استفاده می‌شود. ابتدا آیزنشتاین، فیلمساز شوروی از این تکنیک در فیلمسازی خود استفاده کرد. در حال حاضر سینمای هالیود با بکارگیری این شیوه به صورت نمایش‌های دوگانه محو شونده نظیر ویرانی یک هواپیما و یا ساختمان استفاده می‌کند تا تداوم زمانی احساس شود.

تفاوت مونتاژ و تدوین از نظر تعریف

در بررسی تفاوت مونتاژ و تدوین فیلم با توجه به تعاریف ارائه شده می‌توان گفت مونتاژ بزرگ‌تر از تدوین است. زیرا مونتاژ کلیت بیشتری را در بر می‌گیرد. در حقیقت تدوین برای اتصال یک یا چند نمای عادی بکار می‌رود و مونتاژ برای اتصال سکانس‌ها به یکدیگر کاربرد دارد. به بیان دیگر می‌توان گفت تدوین و مونتاژ در سینما دو واژه‌ی یکپارچه اما متفاوت هستند.

آشنایی با اصطلاح میکس در بررسی تفاوت مونتاژ و تدوین فیلم

میکس واژه دیگری است که در کنار تدوین و مونتاژ مطرح می‌شود. اما آنچه باید بدانید این است که برخلاف تدوین و مونتاژ که مرتبط با تصویر هستند، میکس به ویرایش صدا گفته می‌شود. در سینما زمانیکه دو صدا بایکدیگر ترکیب می‌شوند، می‌گوییم صداها میکس شده‌اند. هنگامیکه چند ساز همزمان نواخته می‌شوند ویا چند نفر همزمان صحبت می‌کنند، صدای جدیدی ایجاد می‌شود که قابل تفکیک شدن از یکدیگر نیستند. بنابراین گفته می‌شود که صداها بایکدیگر ترکیب یا به اصطلاح میکس شده است. در نتیجه استفاده از اصطلاح میکس برای ویرایش فیلم و تصاویر نادرست است و میکس تنها برای ویرایش صدا کاربرد دارد.

بررسی تفاوت مونتاژ و تدوین از نظر کاربرد

در این بخش به موضوع اصلی این مقاله یعنی تفاوت مونتاژ و تدوین فیلم می‌پردازیم و چند نمونه از مهم‌ترین تفاوت‌های آنها را بررسی می‌کنیم:

تفاوت مونتاژ و تدوین فیلم از نظر کار متخصصین این حوزه

به فردی که تدوین ویدیوها را انجام می‌دهد “تدوینگر” و به کسی که وظیفه مونتاژ تصاویر را برعهده دارد “مونتاژ کار” یا “مونتور” می‌گویند. در این حوزه ممکن است فردی هیچ اطلاعاتی از نحوه‌ی کار با نرم‌افزارهای مونتاژ نداشته باشد، اما بتواند به کمک خلاقیت ذهنی خود مونتور یا مونتاژکار را راهنمایی کند تا ادیت فیلم را به صورت اصولی انجام دهد.

کسی که وظیفه تدوین فیلم و ویدیو را برعهده دارد با هنر و خلاقیت خود نکات ویرایش و ادیت را برای مونتاژ کار بیان می‌کند و شخص مونتاژکار به کمک نرم‌افزار، نکات تدوینگر را پیاده‌سازی و اعمال می‌کند. از جمله نکاتی که تدوینگر برای مونتاژکار مشخص می‌کند، عبارتند از:

  • مشخص کردن جایی که صدا باید بلند شود.
  • تعیین محل یا مکانی که باید کات یا برش سینمایی اجرا شود.
  • مشخص کردن اینکه در پرش چه فیدی قرار بگیرد.
  • و ….

در تفاوت مونتاژ و تدوین برای افرادی که در این حوزه فعالیت دارند باید بگوییم که تدوینگر باید دارای ذوق و سلیقه سینمایی باشد. اما مونتاژکار حتی به داشتن دانش فیلم‌سازی هم نیاز ندارد و صرفا باید بطور حرفه‌ای کار با نرم‌افزار را بلد باشد.

تدوینگر به دلیل خلاقیت، سلیقه هنری و آشنایی با قواعد فیلم‌سازی، در ذهن خود نحوه‌ی قرارگیری سکانس‌ها را شبیه‌سازی می‌کند و از مونتاژ کار می‌خواهد آنها را با نرم‌افزار اجرا کند. اما در برخی پروژه‌ها به دلیل کمبود بودجه افرادی را استخدام می‌کنند که هم در زمنیه تدوین و هم در زمینه مونتاژ فعالیت دارند تا بتوانند بودجه کمتری در این بخش صرف کنند.

تفاوت مونتاژ و تدوین از نظر ماهیت کار

باتوجه به مواردی که تا اینجای مقاله بررسی کردیم ممکن است به نظر شما این دو اصطلاح بسیار شبیه به یکدیگر باشند، اما تفاوت مونتاژ و تدوین فیلم بسیار مشهود است.

تفاوت مونتاژ و تدوین این است که “مونتاژ”؛ جسم ادیت و “تدوین”، روح آن است. اما این به چه معناست؟ یعنی اگر ما بخشی از فیلم را فارغ از صحیح یا نادرست بودن آن تغییر دهیم، مونتاژ انجام داده ‌ایم. اما اگر مونتاژ فیلم، ساختار آن را تغییر دهد و به هم بزند، اما معنا و مفهوم داستان فیلم یا ویدیو را درست به بیننده منتقل کند، تدوین محسوب می‌شود.

تفاوت مونتاژ و تدوین از نظر مسئولیت

دیگر تفاوت مونتاژ و تدوین فیلم از نظر مسئولیت متخصصین این حوزه قابل بررسی است. مسئولیت تدوینگر بیشتر از مونتور می‌باشد. زیرا تدوینگر در برابر خروجی نهایی فیلم مسئول است، درحالیکه مونتاژکار صرفا وظیفه‌ای که به او سپرده‌اند را انجام می‌دهد.

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی تفاوت مونتاژ و تدوین فیلم پرداختیم. اگرچه مونتاژ و تدوین هردو عملیاتی برای ویرایش فیلم و تصویر هستند اما همانطور که اشاره شد تفاوت‌های قابل توجهی دارند. تدوین در اصل ذوق و خلاقیت، تدوینگر برای کنار هم چیدن سکانس‌ها و پلان‌ها است. اما مونتاژ شامل تغییراتی است که از سوی تدوینگر درخواست شده و مونتاژکار تنها وظیفه انجام دستورات تدوینگر را دارد و تغییراتی که او می‌خواهد را با استفاده از نرم‌افزار در فیلم اعمال می‌کند. امیدواریم که با مطالعه دقیق تفاوت این حوزه بتوانید با دقت بیشتری حوزه کاری خود را انتخاب کنید. چنانچه قصد شروع یادگیری تدوین فیلم را دارید ما به شما شرکت در دوره تدوینگر شو1 را پیشنهاد می‌کنیم.

پاسخگوی سوالات شما هستیم

سوال شما توسط کارشناسان استودیو میم پاسخ داده خواهد شد

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “آیا می دانید تفاوت مونتاژ و تدوین فیلم چیست؟”
درباره استودیومیم

تیم استودیومیم و تدوینگرشو با هدف گسترش دانش و هنر تدوین فیلم با پریمیر و درآمدزایی تدوینگران از سال 1392 مشغول به فعالیت شده. اکنون با برگزاری دوره های آموزش تدوین فیلم و دوره پریمیر و دوره افترافکت و سمینارهای کشوری در حوزه تدوین به فعالیت خود ادامه می دهد.

اطلاعات تماس