فرآیند تدوین فیلم : توضیحی کوتاه درباره فرآیندی بلند

بهترین کارگردانان درک جامعی از فرآیند تدوین فیلم ، انواع فیلمبرداری، قاب بندی صحیح و کار با ابزار تدوین را دارند. تدوینگر فیلم خوب شروع به عکاسی می‌کند، با عکس‌هایی که برنامه‌ریزی‌شده و به گونه‌ای هدایت می‌شوند که به آن‌ها اجازه می‌دهد تا به طور یکپارچه با هم قطع شوند.

فهرست مطالب

هنر تدوین فیلم

فرآِیند تدوین فیلم هم یک بخش هنری و خلاقانه و هم بخش فنی فرآیند پس از تولید فیلم سازی است. این اصطلاح تدوین در گذر زمان برگرفته از فرآیند سنتی کار با فیلم است که به طور فزاینده شامل استفاده از تکنولوژی دیجیتال است. ویرایشگر فیلم که بر قاب بندی صحیح و کار باز ابزار تدوین مسلط است با فیلم‌های خام کار می‌کند، عکس‌ها را انتخاب کرده و آن‌ها را با توالی خاص ترکیب می‌کند که در نهایت تصویر حرکت نهایی را ایجاد می‌کند.

فرآیند تدوین فیلم به عنوان یک هنر و مهارت توصیف می‌شود. هنری که در کنار فیلمبرداری و انواع آن که منحصر به سینما است و فیلمسازی را از دیگر اشکال هنری جدا می‌کند که مقدم بر آن است؛ اگرچه شباهت‌هایی با روند ویرایش در دیگر اشکال هنری مانند شعر و نوشتن رمان وجود دارد. تدوین و ویرایش فیلم در گذر زمان اغلب به عنوان  هنر نامرئی شناخته شده و می­شود­ زیرا هنگامی که به خوبی اجرا شود، چنان می­تواند بیننده را درگیر کند که از کار کارگردان و تدوینگر فیلم آگاه نباشند.

فرآیند تدوین فیلم یک توالی منسجم

در اساسی‌ترین سطح ویرایش فیلم و تدوین، هنر، تکنیک و عمل سرهم کردن عکس‌ها به یک توالی منسجم است. کار یک ویراستار ساده نیست که قطعات فیلم را کنار هم قرار دهد، فیلم را قطع کند یا صحنه‌های دیالوگ را ویرایش کند.

 یک تدوینگر فیلم باید به طور خلاقانه با لایه‌های تصاویر، داستان، گفتگو، موسیقی و همچنین عملکرد عاملان برای دوباره تصور کردن  و حتی بازنویسی فیلم برای ساخت یک کل منسجم با تکیه بر دانش خود در زمینه­های تنواع فیلمبرداری و قاب بندی صحیح آن­ها کار کند. ویراستاران معمولاً نقش پویایی در ساخت یک فیلم ایفا می‌کنند. گاهی کارگردانان فیلم‌های خود را ویرایش می‌کنند. برای مثال، آکیرا کوروسوا،‌ بهرام بیضایی، استیون سادربرگ و برادران کوئن از جمله این کارگردانان اند.

فرآیند تدوین فیلم دیجیتال

 

مراحل تدوین فیلم

فرآیند تدوین فیلم یا به عبارتی مرحله پس تولید، امکان دارد ساده یا خیلی پیچیده باشد. در واقع فرآیند تدوین فیلم شامل فعالیت‌هایی است که پس از تمام شدن فیلم‌برداری برروی پروژه انجام می‌شود. در این مرحله پس تولید یا فرآیند تدوین فیلم، نوارهای تصویر و صدا با یکدیگر تدوین می‌شوند تا داستان فیلم را به مخاطب نشان دهند. این مراحل جلوه‌های ویژه ایجاد می‌شوند، نوشته و تصاویر گرافیکی به تیتراژ افزوده می‌شوند، جلوهای صوتی تولید می‌گردند و … . بطور کلی مراحل تدوین فیلم به شرح زیر است:

  • دستیابی
  • سازماندهی
  • مرور و انتخاب
  • سرهم کردن
  • برش اولیه
  • برش نهایی
  • قفل تصویر
  • نسخه اصلی و ارائه

دستیابی

شروع فرآیند تدوین فیلم با دستیابی است. در این قسمت تدوینگر باید فوتیجی را که توسط تیم تولید فیلم‌برداری شده است را جمع آوری کند. برای این فرآیند تدوین فیلم باید تصویر و صدا را کنار هم جمع کنید و تصاویر یا فوتیج‌ها را بر روی درایو مورد نظر ذخیره کنید.

سازماندهی

سازماندهی یکی دیگر از مراحل فرآیند تدوین فیلم است. در فرآیند تدوین فیلم باید به نحوی تمام دقیقه‌ها، ‌ها، مگابایت یا گیگابایت‌های عناصر تصویری و صدا را سازماندهی کنید. اگر چنین تکنیکی را بکار نگیرید و روش مشخصی برای نام گذاری و دسته‌بندی تمام قسمت‌های مورد نیاز پروژه نداشته باشید، در حین کار برای یافتن جلوه‌های صوتی و تصویری مورد نیاز به مشکل بر خواهید خورد.

مرور و انتخاب در فرآیند تدوین فیلم

مرور و انتخاب یکی از مهمترین مراحل تدوین فیلم می‌باشد. در این قسمت از فرآیند تدوین فیلم باید تمام صحنه‌ها یا به عبارتی مواد اصلی را مرور کنید و از میان آن ها بهترین را که به درد پروژه می‌خورد انتخاب کنید. در این میان کار عاقلانه این است که بخش‌هایی را که از نظر شما بدرد پروژه نمی‌خورد دور نریزید، زیرا هرگز نمی‌دانید یک روز یا چند هفته بعد از شروع فرایند تدوین، چه چیزی به کارتان می‌آید.

سرهم کردن

از این مرحله جذابیت مراحل تدوین بیشتر می‌شود. در این مرحله باید همه قسمت‌های اصلی پروژه  را مطابق با یک توالی منطقی از عناصر تصویر و صدا سرهم کنید. در این قسمت از فرآیند تدوین فیلم، داستان در خام‌ترین حالت خود شکل می‌گیرد. اگر در حال تدوین داستانی براساس فیلم‌نامه هستید، حتما از همان فیلم‌نامه به عنوان طرح اولیه برای سرهم کردن استفاده کنید. اگر هم مستند یا موزیک ویدیویی را تدوین می‌کنید، حتما داستانی هست که بیننده باید از آن سر در بیاورد.

برش اولیه

در این مرحله از فرآیند تدوین فیلم تا حد بسیاری اضافات کار بوسیله تدوینگر حذف می‌شود و با نسخه‌ای روبه‌رو خواهید شد که از نظر جریان روایی کامل است اما دارای ناهمواری‌های زیادی می‌باشد. بعد از اتمام این مرحله شما زمانبندی عناصر اصلی را تا حد یک ضرباهنگ خوب در اختیار دارید. اما همچنان بسیاری از کارها صورت نگرفته است، برای مثال هنوز جلوه های ساده یا پیچیده ساخته نشده‌اند و قطعا میکس صدا هنوز صورت نگرفته است.

برش نهایی

به ترتیب فرآیندهای تدوین فیلم را مورد بررسی قرار دادیم تا به این بخش یعنی برش نهایی، مهمترین قسمت برسیم. تدوینگر در این مرحله، مواد پروژه را به گونه‌ای دستکاری می‌کند تا به نسخه منسجم برسد.

قفل تصویر

در این قسمت فرآیند تدوین فیلم کامل می‌شود. تدوینگر در این مرحله اطمینان دارد که تغییری در تصویر پروژه تدوین شده اعمال نخواهد کرد. زمانبندی عناصر تصویری قطعی است و بعد از آن تدوینگر نوارهای تصویر را قفل می‌کند. در این حالت، تدوینگر آزاد است که به میکس صدا، با استفاده از نسخه نهایی موسیقی و اصلاح رنگ و نور تصاویر بپردازد.

تهیه نسخه اصلی و ارائه

فرآیند تدوین فیلم در این مرحله به پایان می‌رسید. در این بخش تدوینگر، تمام تلاشی را که برای خلق یک اثر عالی کرده است را به مخاطبی که باید آن را ببیند نشان می‌دهد.

سخن پایانی

اکنون با کار اصلی تدوین و فرآیند تدوین فیلم برای هر پروژه بزرگ یا کوچک آشنا شدید. گاهی اوقات ممکن است تدوینگران به پروژه‌هایی برخورد کنند که به انجام تمام مراحل تدوین فیلم به نحوی کاملا مشخص و مجزا نیازی ندارند. اما به این نکته توجه کنید که در مسیر رسیدن به نسخه کامل و نهایی معمولا باید ترکیبی از تمام این فرآیندها را طی کند.

چنانچه قصد یادگیری تدوین حرفه‌ای فیلم را دارید می‌توانید در دوره تدوینگر استودیو میم شرکت کنید.

پاسخگوی سوالات شما هستیم

سوال شما توسط کارشناسان استودیو میم پاسخ داده خواهد شد

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “فرآیند تدوین فیلم : توضیحی کوتاه درباره فرآیندی بلند”
درباره استودیومیم

تیم استودیومیم و تدوینگرشو با هدف گسترش دانش و هنر تدوین فیلم با پریمیر و درآمدزایی تدوینگران از سال 1392 مشغول به فعالیت شده. اکنون با برگزاری دوره های آموزش تدوین فیلم و دوره پریمیر و دوره افترافکت و سمینارهای کشوری در حوزه تدوین به فعالیت خود ادامه می دهد.

اطلاعات تماس