No products in the cart.
قبل از شناخت اندازه نماهای سینمایی باید بدونیم که نما، شات (Shot) یا پلان کوچک ترین قسمت فیلم هست. به تصویری گفته میشه که از بکار افتادن دوربین (Record)، تا متوقف شدن اون (Stop) ثبت میشه. علت اینکه به نما، شات هم میگن به روزهای اولیه فیلمسازی با دوربین های هندلی دستی (Hand-cranked Camera) برمیگیرده. این دوربین ها مثل مسلسل های هندلیِ اون زمان عمل میکردن که با چرخوندن دستگیره یا هندل، شلیک میکرد. بخاطر همین به عمل فیلمبرداری shooting یعنی شلیک و به هر نما shot یعنی گلوله میگن.
قبل از توضیح مورد به مورد اندازه نماهای سینمایی باید بدونیم که ما در کل 2 نوع نما داریم ؛
فضای عمومی صحنه رو شامل میشه مثل فضای کوچه یا اتاق و یا فضای کلی یک موزه.
نمای خاص قسمتی از کوچه مثل تابلوی کوچه، یک کتاب خاص در قفسه کتاب و یا مجسمه خاصی داخل موزه.
این نما برای افتتاحیه سکانس استفاده میشه که معرف مکان و حال و هوای سکانس هست. اطلاعاتی کلی در مورد زمان و مکان و وضعیت کلی صحنه به بیننده منتقل میکنه. مثل نمای شهر از نقطه دید هواپیما، انسانی که روی تپه یا کوه هست و بسیار کوچک بنظر میرسه. علامت اختصاری این نما (E.L.S) هست.
یکی از پرکاربرد ترین اندازه نماهای سینمایی، تصویر لانگ شات هست. معمولا شامل کل بدن یه سوژه و بخش بزرگی از محیط اطراف اونه. به بیننده حسی از موقعیت مکانی میده و همینطور سوژه رو هم مشخص کرده و علامت اختصاری اون هم (L.S) هست.
نمایی که تمام قدِ انسان هست و گاهاً به اون لانگ شات هم میگن. در این نما از نوک پا تا بالای سر انسان در کادر دیده میشه. علامت اختصاری اون هم (F.S) هست.
اندازه این نما از زیر زانو تا نوک سر هست. علامت اختصاری اون هم (A.S) هست.
اندازه این نما از کمر به بالا هست. علامت اختصاری اون هم (M.S) هست.
اندازه این نما از سینه و سر بازیگر و قسمتی از فضای پشت (Background) هست. علامت اختصاری اون هم (M.C.U) هست.
یکی دیگه از اندازه نماهای سینمایی کلوز آپ هست. به نمایی که از سرشانه ی بازیگر تا بالای سر بازیگر رو نشون میده کلوزآپ میگن. معمولا برای بیان احساسات و احوال بازیگر استفاده میشه تا مخاطب کاملا متوجه نگرانی یا خوشحالی یا ناراحتی بازیگر بشه. علامت اختصاری اون هم (C.U) هست.
نمای بسیار نزدیکی است که از اجزای صورت مثل فقط چشم یا لب ها گرفته میشه. همینطور به اون اکستریم کلوز شات (Extreme Close Shot) و تایت کلوزآپ (Tight Close Up) هم میگن. علامت اختصاری اون هم (E.C.U) هست.
نمایی بسیار بزرگ همانند اکستریم کلوزآپ با این تفاوت که سوژه ی ما اجسام بی جان هستن و گیاهان و جانوران. مثلا نمایی اینسرت از ساعت یا پارچ و لیوان که کات میخوره به نمایی که بازیگر در حال آب خوردن هست.
هر نما معمولا از یک چهارم ثانیه (6 کادر) به بالاست و اندازه نرمالش حدودا 30 ثانیه ست. پلان هایی هم توی تاریخ سینما هست که خیلی طولانی بودن و حتی کل فیلم رو فقط یه نما تشکیل داده. در این نوع از فیلم هم از انواع اندازه نما های مختلف استفاده شده ولی بدون کات زدن و تدوین. میشه گفت پلان سکانس شبیه به تئاتر هست چون جایی برای اشتباه، تپق یا کات دادن نیست. به این نوع فیلم ها پلان سکانس میگن.
اینم نمونه های موفق پلان سکانس توی فیلم های غیر ایرانی
نمونه موفق پلان سکانس در فیلم های ایرانی هم ماهی و گربه ساخته شهرام مُکری هست. نام محمود کلاری هم در راس تیم تصویر برداریش می درخشه.
پیشنهاد میکنم این فیلم بسیار زیبا رو تونسته توی چندین جشنواره بین المللی کلی جایزه ببره رو حتما ببینید.
اگه به اندازه نماهای سینمایی علاقه داشتید؛
← همین طور میتونید انواع زاویه نما و تاثیرات بصری اونها رو در این مقاله مطالعه کنید . روی این لینک کلیک کنید
بیشتر بخوانیم
تدوینگر کیست و چه وظایفی دارد؟
این روزها صنعت فیلمسازی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. افزایش استفاده افراد از اینترنت و شبکههای اجتماعی یکی از دلایل افزایش این موضوع میباشد. زیرا این شبکهها، […]10 مهارت طراح موشن گرافیک که باید بدانید!
امروزه موشن گرافیک به طور گستردهای در زمینههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و کاربردهای زیادی در فیلم، تلویزیون، تیزرهای تبلیغاتی و بسایری از موارد دیگر دارد. به فردی که […]موشن گرافیست کیست و چه وظایفی دارد؟
موشن گرافیک ترکیبی از هنر طراحی گرافیک، متحرکسازی و علم استفاده از عناصر طراحی است که در انتها با موسیقی و جلوههای صوتی مرتبط تکمیل میشود. اگر برای شما این […]اهمیت تدوین فیلم و 10 نکته مهم در ارتباط با تدوین
اهمیت تدوین فیلم زمانی نمایان میشود که متوجه شویم، هنر تدوین فیلم دریچه جدیدی را در برابر قدرت انتخاب کارگردان، تدوینگر، سازندگان کلیپ و … باز کرده است. امروزه مخاطبان […]تیم استودیومیم و تدوینگرشو با هدف گسترش دانش و هنر تدوین فیلم با پریمیر و درآمدزایی تدوینگران از سال 1392 مشغول به فعالیت شده. اکنون با برگزاری دوره های آموزش تدوین فیلم و دوره پریمیر و دوره افترافکت و سمینارهای کشوری در حوزه تدوین به فعالیت خود ادامه می دهد.
25 اردیبهشت 1399
سلام علیکم
خدا قوت
طاعات و عباداتتون ان شاءالله مقبول درگاه حق.
تشکر میکنم بابت آموزش رایگان پریمیر 2019.
گویا جلسۀ 21 (شناخت انواع اندازۀ نما) صدا ندارد.
ممنون میشم بررسی کنید.
خیلی تشکر از لطف شما.
27 اردیبهشت 1399
سلام ممنونم از همراهی تون . چشم اوکی اش میکنیم و مجددا قرار میدیم روی سایت