اندازه نماهای سینمایی

قبل از شناخت اندازه نماهای سینمایی باید بدونیم که نما، شات (Shot) یا پلان کوچک‌ترین قسمت فیلم هست. به تصویری گفته میشه که از بکار افتادن دوربین (Record)، تا متوقف شدن اون (Stop) ثبت میشه. علت اینکه به نما، شات هم میگن به روزهای اولیه فیلمسازی با دوربین‌های هندلی دستی (Hand-cranked Camera) برمیگیرده. این دوربین‌ها مثل مسلسل‌های هندلیِ اون زمان عمل میکردن که با چرخوندن دستگیره یا هندل، شلیک می‌کرد. بخاطر همین به عمل فیلمبرداری shooting یعنی شلیک و به هر نما shot یعنی گلوله میگن.

اندازه نماهای سینمایی

دسته‌بندی اندازه نماهای سینمایی

قبل از توضیح مورد به مورد اندازه نماهای سینمایی باید بدونیم که ما در کل 2 نوع نما داریم:

1- نمای مادر (Master Shot)

فضای عمومی صحنه رو شامل میشه مثل فضای کوچه یا اتاق و یا فضای کلی یک موزه.

2- نمای خاص (Specific Shot)

نمای خاص قسمتی از کوچه مثل تابلوی کوچه، یک کتاب خاص در قفسه کتاب و یا مجسمه خاصی داخل موزه.

انواع اندازه نما

یکی از قوانین سینما آشنایی و شناخت اندازه نماهای سینمایی، اصول استفاده وتاثیرات آن درمخاطبان است. با کمک آشنایی با انواع اندازه نماهای سینمایی به درستی می توانید این قوانین را پیاده‌سازی کنید. در ادامه به معرفی انواع اندازه نماهای سینمایی می‌پردازیم:

اکستریم لانگ شات (Extreme Long Shot) – نمای معرفی کننده (Establishing Shot)

این نما برای افتتاحیه سکانس استفاده میشه که معرف مکان و حال و هوای سکانس هست. اطلاعاتی کلی در مورد زمان و مکان و وضعیت کلی صحنه به بیننده منتقل میکنه. مثل نمای شهر از نقطه دید هواپیما، انسانی که روی تپه یا کوه هست و بسیار کوچک بنظر میرسه. علامت اختصاری این نما (E.L.S) هست.

نمای معرف (Establishing Shot) از شهر ریو

لانگ شات (Long Shot)

یکی از پرکاربرد ترین اندازه نماهای سینمایی تصویر لانگ شات هست. معمولا شامل کل بدن یه سوژه و بخش بزرگی از محیط اطراف اونه. به بیننده حسی از موقعیت مکانی میده و همینطور سوژه رو هم مشخص کرده و علامت اختصاری اون هم (L.S) هست. در زیر می‌توانید نمای لانگ شات از فیلم دزدان دریایی کارائیب(Pirates of the Caribbean) را مشاهده نمایید. 

نمای لانگ شات از فیلم دزدان دریایی کارائیب

فول شات (Full Shot)

نمایی که تمام قدِ انسان هست و گاهاً به اون لانگ شات هم میگن. در این نما از نوک پا تا بالای سر انسان در کادر دیده میشه. علامت اختصاری اون هم (F.S) هست. در تصویر زیر نمای فول شات از فیلم ثور راگناروک (Thor Ragnarock) را ببینید. 

نمای فول شات از فیلم ثور راگناروک (Thor Ragnarock)

شات آمریکایی(American Shot) یا نی شات (Knee Shot)

اندازه این نما از زیر زانو تا نوک سر هست. علامت اختصاری اون هم (A.S) هست. مشاهده نی شات از  فیلم خوب، بد، زشت (The Good, the Bad, and the Ugly) در تصویر زیر. 

فیلم خوب، بد، زشت (The Good, the Bad, and the Ugly)

نمای متوسط (Medium Shot)

اندازه این نما از کمر به بالا هست. علامت اختصاری اون هم (M.S) هست. نمونه نمای مدیوم شات فیلم بتمن (Batman)

اندازه نماهای سینمایی مدیوم شات فیلم بتمن (Batman)

نمای متوسط نزیک یا مدیوم کلوز آپ (Medium Close Up)

اندازه این نما از سینه و سر بازیگر و قسمتی از فضای پشت (Background) هست. علامت اختصاری اون هم (M.C.U) هست. نمای مدیوم کلوزآپ از  فیلم سریع و خشن 8 (Fate Of The Furious)

مدیوم کلوزآپ از  فیلم سریع و خشن 8

نمای نزدیک (Close Up)

یکی دیگه از اندازه نماهای سینمایی کلوز آپ هست. به نمایی که از سرشانه‌ی بازیگر تا بالای سر بازیگر رو نشون میده کلوزآپ میگن. معمولا برای بیان احساسات و احوال بازیگر استفاده میشه تا مخاطب کاملا متوجه نگرانی یا خوشحالی یا ناراحتی بازیگر بشه. علامت اختصاری اون هم (C.U) هست. مثالی از نمای کلوزآپ از لئوناردو دی کاپریو (Leonardo DiCaprio)

نمای نزدیک (Close Up)

اکستریم کلوزآپ یا نمای بسیار نزدیک (Extreme Close Up)

نمای بسیار نزدیکی است که از اجزای صورت مثل فقط چشم یا لب‌ها گرفته میشه. همینطور به اون اکستریم کلوز شات (Extreme Close Shot) و تایت کلوزآپ (Tight Close Up) هم میگن. علامت اختصاری اون هم (E.C.U) هست. نمای اکستریم کلوز آپ ، X-Men : First Class

نمای اکستریم کلوز آپ ، X-Men : First Class

اینسرت (Insert)

نمایی بسیار بزرگ همانند اکستریم کلوزآپ با این تفاوت که سوژه‌ی ما اجسام بی جان هستن و گیاهان و جانوران. مثلا نمایی اینسرت از ساعت یا پارچ و لیوان که کات میخوره به نمایی که بازیگر در حال آب خوردن هست. نمونه‌های تصاویر اینسرت (Insert)

مونه‌های تصاویر اینسرت (Insert)

پلان سکانس

هر نما معمولا از یک چهارم ثانیه (6 کادر) به بالاست و اندازه نرمالش حدودا 30 ثانیه ست. پلان‌هایی هم توی تاریخ سینما هست که خیلی طولانی بودن و حتی کل فیلم رو فقط یه نما تشکیل داده. در این نوع از فیلم هم از انواع اندازه نما های مختلف استفاده شده ولی بدون کات زدن و تدوین فیلم میشه گفت پلان سکانس شبیه به تئاتر هست چون جایی برای  اشتباه، تپق یا کات دادن نیست. به این نوع فیلم‌ها پلان سکانس میگن. نمونه‌ای موفق از پلان سکانس توی فیلم‌های غیر ایرانی فیلم حرفه: خبرنگار(The Passenger) ساخته‌ی مایکل آنجلو آنتونیونی

فیلم حرفه:خبرنگار  (The Passenger) ساخته ی مایکل آنجلو آنتونیونی

 

نمونه موفق پلان سکانس در فیلم‌های ایرانی هم ماهی و گربه ساخته شهرام مُکری هست. نام محمود کلاری هم در راس تیم تصویر برداریش می درخشه. پیشنهاد میکنم این فیلم بسیار زیبا رو تونسته توی چندین جشنواره بین المللی کلی جایزه ببره رو حتما ببینید.

پلان سکانس در فیلم‌های ایرانی هم ماهی و گربه

 اگه به اندازه نماهای سینمایی علاقه داشتید؛ میتونید در ارتباط با انواع زاویه نما و تاثیرات بصری اونها هم مطالعه کنید. 

 

پاسخگوی سوالات شما هستیم

سوال شما توسط کارشناسان استودیو میم پاسخ داده خواهد شد

دیدگاه خود را بنویسید
  1. galamimilad

    25 اردیبهشت 1399

    سلام علیکم
    خدا قوت
    طاعات و عباداتتون ان شاءالله مقبول درگاه حق.
    تشکر میکنم بابت آموزش رایگان پریمیر 2019.
    گویا جلسۀ 21 (شناخت انواع اندازۀ نما) صدا ندارد.

    ممنون میشم بررسی کنید.
    خیلی تشکر از لطف شما.

    • محمد مشهدی

      27 اردیبهشت 1399

      سلام ممنونم از همراهی تون . چشم اوکی اش میکنیم و مجددا قرار میدیم روی سایت

مشاهده نظرات بیشتر
درباره استودیومیم

تیم استودیومیم و تدوینگرشو با هدف گسترش دانش و هنر تدوین فیلم با پریمیر و درآمدزایی تدوینگران از سال 1392 مشغول به فعالیت شده. اکنون با برگزاری دوره های آموزش تدوین فیلم و دوره پریمیر و دوره افترافکت و سمینارهای کشوری در حوزه تدوین به فعالیت خود ادامه می دهد.

اطلاعات تماس