No products in the cart.
اگر ما انواع حرکت دوربین رو بشناسیم میتونیم فیلمها و کلیپهای چشم گیرتری رو بسازیم. مسلط بودن به حرکتهای دوربین در سینما برای هر فیلمسازی بسیار کاربردی و ضروری است. با استفاده از انواع حرکت دوربین به تصویرها جان میبخشیم و حس مورد نظرمان را بهتر به بیننده منتقل میکنیم. با بکارگیری انواع حرکت دوربین میتوانیم مفاهیم را به مخاطب القا کنیم. در این مقاله از استودیو میم قصد داریم انواع حرکت دوربین را به شما معرفی کنیم.
انواع حرکت دوربین کاربردها و استفادههای متعددی دارد که اصلیترین آنها به شرح زیر است:
اگر حرکت دوربین رو بخواهیم بطور کلی یا اصلی تقسیم بندی کنیم، دارای سه بخش میشود. این سه قسمت عبارتند از:
حرکت دوربین انواع گوناگونی دارد که در این بخش با تمامی آنها میشیم:
دوربین روی سه پایه قرار میگیرد و فقط سرش در حالت عمودی به سمت بالا یا پایین حرکت میکنه. حرکت تیلت دقیقا مانند بالا بردن سر برای دیدن یک ساختمان بلند است. یا مثل پایین بردن سر برای دیدن عمق دره. بنابراین هرگاه سر دوربین به سمت بالا حرکت کند، به آن تیلت به سمت بالا و اگر به سمت پایین بیاید به آن تیلت به پایین گفته میشه. همچنین ادغام حرکت تیلت با زاویه های مختلف دوربین فیلمبرداری، موجب افزایش جذابیت و تأثیرگذاری داستانها میشود. چند مثال ساده:
برای توضیح حرکت پن باید بگیم که دوربین روی سه پایه قرار میگیره و تنها سرش در حالت افقی به سمت چپ یا راست حرکت میکنه. این حرکت دقیقا شبیه به تکان دادن سر به سمت چپ یا راست است. جابجایی پن دوربین به سمت راست را پن به راست و حرکت دوربین به سمت چپ را پن به چپ مینامند. برخی از کاربردهای این حرکت در سینما به شرح زیر میباشد:
در انواع حرکت دوربین، پن شلاقی دقیقا همون پن انجام میشه با این تفاوت که فقط دو سر مهم ماجرا نمایش داده میشه.تکهی وسط که مهم نیست به سرعت ازش گذشته میشه.
در این نوع حرکت دوربین ثابته و تنها لنز دوربین حرکت میکنه و فاصله کانونی تغیر میکنه. بطور کلی حرکت زوم به دو قسمت Zoom-in و Zoom-out تقسیم میشه.
Zoom-in: وقتی که لنز دوربین به جلو برود و اندازه نما بستهتر شود حرکت Zoom-in رو انجام دادهایم.
Zoom-out: زمانی که لنز دوربین به عقب برود و اندازه نما بازتر شود، حرکت Zoom-out را انجام دادهایم.
یکی دیگه از انواع حرکت دوربین روش دوربین روی دست است. در این مدل تصویربردار دوربین را در دست خود میگیرد و هیچ خبری از سه پایه و تجهیزات دیگر نیست. این روش برای تعقیب و گریزها خیلی خوبه ولی تنها مشکلی که وجود دارد، لرزش زیاد دوربین هست. البته به این نکته توجه کنید که بعضی اوقات این لرزشها لازم است. ولی برای حل این مشکل تصویر بردارها از استدیکم(Steady Cam) استفاده میکنند.
البته این لرزش ها بعضی وقتا لازمه. ولی برای حل این مشکل تصویر بردارا از استدیکم استفاده میکنن.
استدیکم مثل یک جلیقه تن تصویربردار میشود و با بازوهای مکانیکی که دارد، لرزشهای دوربین را میگیرد. در استادیومهای ورزشی بسیار زیاد کاربرد داره. همینطور برای تصاویر تعقیب و گریز هم عالی هست.
حذف لرزش دوربین در این دستگاه به شکل مکانیکی انجام میشه و حرکت دوربین را از حرکت فیلمبردار، جدا میکنه. با بکارگیری استدیکم میتوان موقع حرکت سریع حتی روی سطوح ناهموار، تصاویر بسیار نرم و بدون لرزشی ثبت کرد. این وسیله با توجه به نوع دوربین و فضایی که از آن استفاده میشه میتونه شکلهای گوناگونی داشته باشه.
در این روش دوربین روی ریلی قرار میگیرد و حرکت خیلی نرم و یکپارچهای به طرفین دارد. صحنههای بسیار خوبی را میتوان با استفاده از ریل و دالی ثبت کرد، اما این روش محدودیتهای بسیاری داره. البته این محدودیتها در کرین و جرثقیل از بین میرود و دوربین آزادانه حرکت میکنه. انواع حرکت دالی به شرح زیر است:
در این مدل از انواع حرکت دوربین، دوربین روی کرین یا جرثقیل قرار میگیره و میتونه تا شعاع حتی ۲۴ متری و بیشتر از آن مانور حرکتی داشته باشه. برتری کرین نسبت به ریل و شاریو این است که میتونه آزاد حرکت کنه و فیلمبردار میتونه آن را به بالا و پایین ببره.
نمونه ای از انواع حرکت دوربین به سبک کرین:
یکی از مهم ترین مسائلی که علاوه بر فیلمسازان و کارگردانان، بسیاری از افراد دیگه در جامعه که علاقمند به شناخت و یادگیری آنها هستند، انواع حرکت دوربین در صنعت سینما و کاربرد هر کدام از آن ها است. در حقیقت همانطور که گفتیم، انواع حرکت دوربین در فیلمبردای از اهمیت بسیاری برخوداره و یکی از عوامل مهم در افزایش کیفیت یک فیلم به حساب میآید.
در رابطه با اهمیت آشنایی و تسلط بر انواع حرکت دوربین باید گفت اگر فیلم ساز یا کارگردان از انواع حرکت دوربین در صحنه آگاهی کافی و مناسب نداشته باشد، قطع به یقین فیلم گرفته شده توسط وی، هم از نظر جذابیت و هم از نظر کیفیت رتبه پایینی خواهد گرفت. اگر شما علاقه به فیلم سازی و تدوین فیلم دارید، میتوانید در دوره تدوین فیلم استودیو میم شرکت کنید.
بیشتر بخوانیم
مونتاژ فیلم چیست؟ چه کاربردی در فیلم سازی دارد؟
توانایی تدوین و تنظیم مجدد تصاویر و عکسها برای خلق یک داستان یکی از جنبههای اساسی رسانه فیلم میباشد. مورد حائز اهمیت این است که فیلم در نهایت و بعد […]آشنایی با تکنیک مورف و آموزش مورف در افترافکت
تکنیک مورف یک تکنیک فوقالعاده برای تولید و خلق انواع موشن گرافیکهای هیجانانگیز و خلاقانه میباشد. بطور کلی مورف یا morph یک تکنیک انیمیت کردن 3 بعدی است که از […]تدوینگر کیست و چه وظایفی دارد؟
این روزها صنعت فیلمسازی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. افزایش استفاده افراد از اینترنت و شبکههای اجتماعی یکی از دلایل افزایش این موضوع میباشد. زیرا این شبکهها، […]10 مهارت طراح موشن گرافیک که باید بدانید!
امروزه موشن گرافیک به طور گستردهای در زمینههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و کاربردهای زیادی در فیلم، تلویزیون، تیزرهای تبلیغاتی و بسایری از موارد دیگر دارد. به فردی که […]تیم استودیومیم و تدوینگرشو با هدف گسترش دانش و هنر تدوین فیلم با پریمیر و درآمدزایی تدوینگران از سال 1392 مشغول به فعالیت شده. اکنون با برگزاری دوره های آموزش تدوین فیلم و دوره پریمیر و دوره افترافکت و سمینارهای کشوری در حوزه تدوین به فعالیت خود ادامه می دهد.
3 بهمن 1401
خیلی عالی توضیح داده شده بود همراه با تصاویر و جزییات
19 بهمن 1401
سلام وقتتون بخیر
ممنونم از حمایت شما دوست عزیز
28 خرداد 1399
سپاس.عالی بود
5 تیر 1399
ممنونم از همراهی و نظرتون
25 فروردین 1399
عالی بود
29 فروردین 1399
ممنونم از نظر ارزشمندتون