مقدمه ای بر افکت های پریمیر

یکی از نرم‌افزارهای حرفه‌ای برای ویرایش و تدوین فیلم، کلیپ‌های مختلف و تیزرهای تبلیغاتی، نرم افزار پریمیر پرو یا Premiere Pro می‌باشد. این نرم‌افزار دارای افکت‌های متعددی می‌باشد که با اعمال روی ویدیوهای مختلف می‌توان جلوه‌های ویژه‌ای روی کلیپ‌ها و فیلم‌ها ایجاد کرد. افکت‌ های پریمیر مجموعه‌ای از جلوه‌های صوتی و تصویری هستند که برای تدوینگر امکان ویرایش یا تغییر تنظیمات نور، رنگ یا صدای ویدیو‌ها را فراهم می‌کنند. برای هر تدوینگر ویدئو آشنایی و یادگیری این Effect‌ها لازم و ضروری می‌باشد. در این مقاله از سری مقالات تدوینگر شود به بررسی و معرفی انواع افکت های پریمیر خواهیم پرداخت.

افکت (Effect‌) چیست؟

افکت به معنای “جلوه” می‌باشد و در دو نوع صوتی و تصویری مورد استفاده قرار می‌گیرد. اغلب در زمان فیلم برداری یا عکاسی ممکن است ویدئوها و تصاویر دچار تضاد رنگی شوند و کیفیت خوبی نداشته باشند که در این حالت نیاز به ویرایش دارند. جلوه‌ها یا افکت های پریمیر ارائه شده‌اند تا با تصحیح رنگ کیفیت ویدیوها را افزایش دهند. برای جلوه دادن به ویدئوها می‌توانید از حالت‌های پیشفرض افکت‌ها یا حالت شخصی‌سازی با استفاده از Key Frameها استفاده کنید.

معرفی انواع افکت های پریمیر (premiere effect)

شرکت Adobe انواع مختلفی از افکت‌های داخلی برای نرم‌افزار پریمیر پرو قرار داده که کاربرد گسترده‌ای در تدوین و ویرایش ویدیو دارند. انواع افکت‌ های پریمیر به صورت زیر دسته‌بندی می‌شوند:

  • افکت‌های ثابت (Fixed effects)
  • افکت‌های استاندارد (Standard effects)
  • افکت‌های مبتنی بر کلیپ و تراک ( Clip-based and track-based)
  • پلاگین‌های افکت (Effect plugins)

Effectهای ثابت، افکت‌هایی هستند که از قبل ایجاد یا ساخته شده‌اند. افکت‌های استاندارد را می‌توان با همان حالت پیشفرض به ویدئوها اضافه کرد. برخی دیگر که به عنوان سکانس اعمال می‌شوند که از نوع افکت‌های مبتنی بر کلیپ و تعدادی دیگر مبتنی بر تراک هستند. افکت‌ های پریمیر که توسط شرکت‌های خارجی به عنوان پلاگین (افزونه) عرضه می‌شوند، می‌توانند در پریمیر مورد استفاده قرار گیرند. در ادامه انواع افکت‌های موجود در هر دسته را بررسی می‌کنیم:

افکت‌های ثابت پریمیر

Fixed effects یا افکت‌های ثابت همان افکت‌های از پیش ساخته شده می‌باشند. هر کلیپی که به پنل Timeline افزوده می‌شود، دارای افکت‌های از پیش اعمال شده یا داخلی می‌باشد. این افکت‌های ثابت خصوصیات ذاتی یک کلیپ را کنترل می‌کنند و زمانی که کلیپ انتخاب می‌شود، در پنل Effect Controls نمایان می‌شوند. در پنل Effect Controls می‌توانید همه‌ی افکت‌های ثابت را تنظیم کنید. همچنین کنترل‌هایی که اغلب برای استفاده ساده‌تر هستند توسط مانیتور برنامه، پنل Timeline و Mixer Audio فراهم می‌شوند. انواع افکت‌های ثابت شامل موارد زیر می‌باشند:

Motion Effects

انجام عملیات‌هایی نظیر چرخاندن (Rotate)، متحرک سازی (Animate) و مقیاس‌بندی بر روی کلیپ‌ها با استفاده از Motion Effect امکان‌پذیر می‌باشد. همچنین به کمک این افکت ثابت می‌توانید تنظیم ویژگی anti-flicker کلیپ‌هایتان را نیز انجام دهید و کلیپ‌های خود را با سایر کلیپ‌ها ادغام و ترکیب کنید.

افکت‌های Opacity

واژه Opacity به معنای شفافیت می‌باشد و در نرم‌افزارهای مختلفی نظیر فتوشاپ و ایلاستریتور نیز به منظور تعیین میزان شفافیت آیتم‌ها کاربرد دارد. در افکت های پریمیر نیز Opacity افکت، جهت تعیین کدری و شفافیت کلیپ مورد استفاده قرار می‌گیرد. افکت‌های زیر مجموعه‌ی Opacity Effects شامل overlays ،fades و dissolves می‌باشند که در تعیین کدر بودن یک ویدیو تاثیرات اثربخش و مفیدی دارند.

Volume Effects

بخش بزرگی از کلیپ‌ها داری صوت هستند. در نتیجه برای مدیریت و تنظیم کیفیت صوت در ویدیوها و کلیپ‌ها می‌توان از افکت Volume کمک گرفت. این افکت برای کنترل و مدیریت صدای هر کلیپی که حاوی صدا باشد، کاربردی است.

Time Remapping

افکت Time Remapping دارای گزینه‌هایی است که به شما امکان تنظیم سرعت کلیپ را می‌دهد. در نتیجه به کمک این Effect از افکت‌ های پریمیر می‌توانید سرعت هر بخشی از کلیپ‌های خود را کاهش یا افزایش دهید. همچنین با استفاده از امکانات این بخش می‌توانید کلیپ‌ها و ویدیوها را معکوس و از انتها به ابتدا پخش کنید. علاوه‌بر این به کمک گزینه‌های این افکت قادر خواهید بود یک یا چند فریم را مسدود کنید. در این بخش همه امکانات با بهترین حالت قابل مدیریت و کنترل می‌باشد.

افکت‌های استاندارد در Premiere Pro

افکت‌های استاندارد پریمیر برای استفاده بهتر تدوینگران از این برنامه فراهم شده‌اند. افکت های پریمیر از نوع استاندارد مجموعه‌ای از Effectها هستند که می‌توانید در سکانس‌های مورد نظرتان به کیلپ‌های خود اضافه کنید. هنگام استفاده از این افکت‌ها دست شما باز است و به تعداد دلخواه می‌توانید از افکت‌های جذاب بهره ببرید. معمولا افکت‌های استاندارد برای اعمال یکسری از ویرایش‌های خاص همچون تنظیم Tone یا ویرایش پیکسل‌ها کاربرد دارد.

انواع و اقسام افکت‌های استاندارد نرم‌افزار Premiere Pro در پنل Effect قابل دسترسی می‌باشند. توجه داشته باشید که همه‌ی خصوصیات افکت‌های استاندارد از طریق پنل افکت قابل مدیریت هستند و با استفاده از Key Frameها می‌توانید متحرک‌سازی را انجام دهید. برای استفاده از افکت‌های استاندارد باید آنها را به صورت دستی به کلیپ‌های خود اضافه کنید و سپس از طریق بخش کنترل افکت (Control Effect) آنها را مدیریت کنید.

افکت های پریمیر مبتنی بر کلیپ و تراک

تمامی انواع افکت‌های ثابت و افکت‌های استاندارد از نوع مبتنی بر کلیپ می‌باشند. به این معنی که روی کلیپ‌های تکی تاثیر می‌گذارند و اعمال می‌شوند. در حالی که برخی افکت های پریمیر نظیر افکت‌های صوتی را علاوه بر کلیپ‌ها می‌توان روی تراک‌ها (Track) هم اعمال کرد. لازم به ذکر است که برای اعمالی افکت‌های مبتنی بر تراک از Audio Mixer استفاده شده و توسط Time Line تنظیم و مدیریت می‌شوند.

افزونه‌های افکت یا Effect Plugins

یکی از قابلت‌های بی‌نظیر نرم‌افزار پریمیر این است که در کنار استفاده از انواع افکت‌های پیشفرض پریمیر، می‌توانید انواع پلاگین‌های افکت را نیز مورد استفاده قرار دهید. پلاگین‌ها، نرم‌افزارهای جانبی هستند که توسط شرکت ادوبی(Adobe) یا شرکت‌های مورد تایید ادوبی ساخته و عرضه می‌شوند. با نصب افزونه‌های مختلف می‌توانید از افکت‌های صوتی و تصویری بی‌نهایت جذابی بهره‌مند شوید. البته همه این پلاگین‌ها رایگان نیستند. اما از آنجایی که در ایران قوانین کپی رایت رعایت نمی‌شود، می‌توانید از نسخه‌های کرک شده موجود استفاده کنید.

بدون شک برای یک تدوینگر حرفه‌ای، استفاده از افکت‌های خاص، به شدت ضروری و مفید می‌باشد. افکت‌های خاص به صورت رایگان روی نرم‌افزار پریمیر عرضه نمی‌شوند. بلکه افکت‌ های پریمیر برخی از نیازهای اولیه تدوینگران را برآورده می‌کند و در سطح حرفه‌ای نیاز به افکت‌ها و پلاگین‌های تخصصی‌تر می‌باشد.

 

افکت متن در پریمیر

متون یکی از اساسی‌ترین موضوعات در تدوین کردن ویدیو‌ها هستند. یک متن ممکن است به صورت زیرنویس وارد ویدیو یا کلیپ شود یا در ابتدا و انتهای ویدئو قرار بگیرد. افکت های پریمیر مرتبط با متن در جذابیت وارد شدن و خارج شدن متن به ویدیو نقش دارند. این افکت‌ها بسیار متنوع، جذاب و کاربردی هستند.

افکت شتاب دهنده چیست؟

قدرت و سرعت رندرگیری یکی از اساسی‌ترین موضوعات ممکن برای تدوینگرها می‌باشد. حتی اگر سیستم شما از یک کارت گرافیک به شدت خفن و قدرتمند بهره‌مند باشد، همچنان به تسریع سرعت رندرگیری کارت گرافیک نیازمند خواهید داشت. یکی از بهترین راهکارها استفاده از افکت‌های شتاب دهنده می‌باشد. افکت‌های شتاب دهنده، آن دسته از انواع افکت های پریمیر هستند که موجب افزایش سرعت رندرگیری کارت‌های گرافیک می‌شوند. اما فراموش نکنید که در استفاده از افکت‌های شتاب دهنده باید نهایت دقت را داشته باشید و از افکت‌های معتبر و تایید شده استفاده کنید.

تکنولوژی CUDA که از موئلفه‌های موتور Mercury playback است، در افکت‌های شتاب دهنده استفاده شده است. از Accelerated Effects برای استفاده از شتاب دهنده‌ها کمک می‌گیرند. اما به منظور فعال بودن این گزینه به یک کارت گرافیک معتبر که از تکنولوژی CUDA پشتیبانی می‌کند، نیاز خواهید داشت. در صورتی که کارت گرافیک سیستم شما از این تکنولوژی پشتیبانی نکند، گزینه Accelerated Effects در پریمیر برای شما غیرفعال خواهد بود. چند نمونه از افکت‌های شتاب دهنده عباتند از:

  • Sixteen-Point Garbage Matte
  • Three-way Color Corrector
  • Vertical Flip
  • Crop
  • Drop Shadow
  • Edge Feather
  • Eight-Point Garbage Matte
  • Alpha Adjust
  • Basic 3D
  • Black & White
  • Brightness & Contrast
  • Color Balance (RGB)

نحوه فعال یا غیر فعال‌سازی شتاب دهنده GPU در افکت های پریمیر

به منظور فعال یا غیر فعال کردم شتاب دهنده GPU کافیست به ترتیب مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. گزینه General از بخش Project Settings موجود در گزینه File را باز کنید (File> Project Settings> General ).
  2. از بخش Video Rendering And Playback گزینه‌ی رندر Mercury Playback Engine GPU Acceleration و یا Mercury Playback Engine Only Software را انتخاب کنید.

بهترین افکت پریمیر پرو کدام است؟

هیچگاه در دنیای فناوری به دنبال بهترین نباشید، پریمیر هم از این قاعده مستثنی نیست. انواع افکت های پریمیر به منظور تدوین ویدئو طراحی و ارائه شده‌اند. هر یک از این افکت‌ها ممکن است در مرحله‌ای از تدوین به بهترین افکت تبدیل شوند. پس هر کدام از افکت‌ها در جای مناسب خود می‌توانند بهترین عملکرد را داشته باشند.

جمع‌بندی

در این مقاله به معرفی انواع افکت های پریمیر که به منظور انجام اصلاحات در صدا و تصویر مورد استفاده قرار می‌گیرند، پرداختیم. همچنن افکت متن و شتاب دهنده که از دیگر افکت‌های کاربردی این برنامه هستند را معرفی کردیم. از آنجایی که Premiere Pro یک نرم‌افزار تخصصی در زمینه تدوین ویدیو است، افکت‌های ثابت و استاندارد، مهمترین بخش‌های این نرم افزار محسوب می‌شوند. اما برای انجام تدوین‌های حرفه‌ای لازم است از پلاگین‌ها نیز استفاده شود. چنانچه علاقه‌مند به یادگیری تخصصی نرم افزار پریمیر هستید، ما به شما دوره رایگان آموزشی پریمیر را پیشنهاد می‌کنیم.

پاسخگوی سوالات شما هستیم

سوال شما توسط کارشناسان استودیو میم پاسخ داده خواهد شد

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “مقدمه ای بر افکت های پریمیر”
درباره استودیومیم

تیم استودیومیم و تدوینگرشو با هدف گسترش دانش و هنر تدوین فیلم با پریمیر و درآمدزایی تدوینگران از سال 1392 مشغول به فعالیت شده. اکنون با برگزاری دوره های آموزش تدوین فیلم و دوره پریمیر و دوره افترافکت و سمینارهای کشوری در حوزه تدوین به فعالیت خود ادامه می دهد.

اطلاعات تماس