پرده سبز در پریمیر(green screen)

ممکن است شما هم هنگام تماشای فیلم‌های علمی_تخیلی یا اکشن شگفت زده شوید و این سوال در ذهنتان بوجود بیاید که این صحنه‌ها و سکانس‌ها را چگونه و کجا فیلمبرداری شده‌اند؟ آیا برای فیلمبرداری سکانس‌های فضایی باید از کره زمین خارج شد؟ قطعا به این صورت نیست. شاید برای شما جالب باشد که بدانید، به احتمال زیاد این سکانس‌ها فقط در یک اتاق کوچک با اندکی تجهیزات، دوربین و از همه مهم‌تر، پرده سبز فیلمبردای شده‌اند. یکی از تجهیزات کلیدی در فرایند تولید فیلم، پرده سبز (به انگلیسی:Green Screen) یا کروماکی می‌باشد. این وسیله به کارگردان این امکان را می‌دهد که صحنه‌های داخل مریخ، ماه و اقیانوس را با هزینه بسیار کمتری فیلمبرداری کنند. در این مطلب قصد داریم شما را بطور کامل با پرده سبز آشنا کنیم.

سرگذشت پرده سبز

شاید فکر کنید که تکنیک پرده سبز تقریبا جدید باشد! اما جالب است بدانید که فناوری‌ و روش‌های مشابه آن، بیش از 100 سال پیش مورد استفاده قرار می‌گرفتند. اولین بار در فیلم سرقت از قطار در سال 1898 از بک‌گراند یا رنگ زمینه مات استفاده شد. در حقیقت اولین باری بود که از رنگی برای بک‌گراند استفاده شد. در زمان فیلمبردای این فیلم از رنگ سبز یا آبی خبری نبود بلکه از رنگ‌های سفید و سیاه استفاده گردید. دومین بار در سال 1918 توسط فرانک ویلیام این تکنیک اجرا شد. او در فیلم مرد نامرئی (The Invisible Man) برای جلوگیری از ورود نور و ایجاد تاریکی از بک‌گراند سیاه استفاده کرد.

اما بطور جدی اختراع اولین پرده سبز که در ابتدا به رنگ آبی بود در سال 1990 توسط لری باتلر صورت گرفت. او متوجه این موضوع شد که بکارگیری یک رنگ به عنوان پس زمیه یا بک‌گراند فیلم برداری، ایجاد جلوه‌های ویژه را آسان خواهد کرد.

معرفی پرده سبز

پرده‌ سبز و یا به صورت گسترده‌تر پرده‌ی کروماکی یکی از جلوه‌های ویژه‌ای است که برای قرار دادن چند فیلم روی همدیگر می‌باشد که معمولا به رنگ سبز و یا آبی است.دلیل انتخاب رنگ سبز و آبی این است که بیشترین تضاد را با رنگ پوست انسان دارند. استفاده از پرده سبز بسیار کاربردی است زیرا به ما این امکان را می‌دهد که بدون اینکه در مکان‌های گران‌قیمت و یا غیرقابل دسترس حضور داشته باشیم فیلمبرداری کنیم. همچنین باعث می‌شود بیننده محیط خیالی را شبیه محیط واقعی مشاهده کند. فناوری پرده سبز (green screen) را به صورت گسترده در اطراف خود دیده‌ایم ولی به آن توجه نکرده‌ایم برای مثال در:

  • بازی‌های ویدیویی
  • اخبار
  • هواشناسی
  • انیمیشن‌ها
  • موزیک ویدیو

برای حذف green screen در نرم افزار پریمیر فقط کافی است از پلاگینی به نام  Ultra key استفاده کنیم که در ادامه به صورت مفصل توضیح خواهیم داد.
معرفی پرده سبز

آموزش پرده سبز در پریمیر

در مرحله اول فایل کروماکی و پس زمینه‌ای آن را وارد سکانسی که ساخته‌ایم می‌کنیم. سپس در پنل Effects پوشه‌ی keying را پیدا می‌کنیم. تمام پلاگین‌های موجود در این پوشه می‌توانند پرده سبز را حذف کنند مانند:

  • Luma key
  • Alpha adjust
  • Remove matte
  • Difference matte
  • Track matte key
  • Non red key
  • Ultra key

اما به شما پیشنهاد می‌کنیم از پلاگین Ultra key استفاده کنید. برای کار با این پلاگین ابتدا Ultra key را انتخاب می‌کنیم و روی فایل پرده سبز اعمال می‌کنیم. سپس در قسمت Effect Controls وارد تنظیمات می‌شویم Key color را پیدا می‌کنیم. در این قسمت مشهاده می‌کنیم که رنگی را از ما درخواست کرده است. حال با استافاده از لوگوی قطره چکان رنگ پرده را انتخاب می‌کنیم. اکنون مشاهده می‌کنیم که به سادگی پرده سبز حذف شد. مانند تصویر زیر:

آموزش پرده سبز در پریمیر

نکته‌ی مهم:  فایل پرده سبز ما باید در لایه ی بالایی پس زمینه باشد.

پرده کروماکی

پرده سبز و پرده آبی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

همانطور که در قسمت‌های قبل به آن اشاره کردیم، در ابتدای ابداع تکنیک کروماکی، رنگی آبی برای آن انتخاب شده بود. اما امروزه در صنعت فیلم‌سازی، ترجیح می‌دهند از رنگ سبز استفاده کنند. به چه دلیل؟ زیرا در رنگ پوست بدن انسان، کمترین رنگی که مشاهده می‌شود سبز است. بنابراین این قابلیت را به شما می‌دهد که با کیفیت بالاتر و نقطه ضعف کمتر ویدئو را تدوین کنید. این بدان معناست که با حذف رنگ سبز از تصویر، رنگ پوست انشان دچار تغییر زیادی نخواهد شد و در نتیجه ادیت ویدیو آسان‌تر خواهد شد. از دیگز تفاوت‌های پرده سبز و آبی به صورت زیر می‌باشد:

  • پرده سبز دارای شکست نور بیشتری است.
  • پرده آبی نور کمتری را روی اشیاء منعکس می‌کند.
  • پرده سبز روشن‌تر از پرده آبی می‌باشد.

نقاط قوت پرده سبز

درمورد مزایا یا نقاط قوت پرده سبز می‌توان گفت، نامحدود هستند. این تکنیک به فیلم‌سازان این امکان را می‌دهد که تقریبا دست به انجام هر کاری در فیلم بزنند. البته به شرط آنکه همه‌ چیز به بهترین شکل تنظیم باشد. مهم‌ترین نقاط قوت پرده سبط به صورت زیر می‌باشد:

  • با استفاده از پرده‌ی سبز، بازیگران می‌توانند در فضای امن استودیو باقی بمانند و به کار خود ادامه دهند. در نتیجه از محیط‌های خطرناکی که با این تکنولوژی به تصویر کشیده می‌شوند، دوری می‌کنند.
  • این تکنولوژی این امکان را به کارگردان می‌دهد که صحنه‌های هیجان‌انگیز و غیرممکن را فیلمبرداری و تولید کند.
  • با بکارگیری از پرده سبز بازیگران می‌توانند کنار یکدیگر ظاهر شوند، حتی اگر بطور جداگانه پروسه فیلم‌برداری را پشت سر گذاشته باشند. وقتی این موضوع مهم می‌شود که یکی از دغدغه‌های اصلی کارگردان زمان‌بندی باشد.

نقاط ضعف پرده سبز

همانطور که می‌دانید هر چیزی خوب مطلق نیست. پرده سبز نیز از این قاعده مستثنی نیست و استفاده از آن دشواری مخصوص خود را دارد و می‌تواند معایبی قابل توجه به همراه آورد. از معایب آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اگر نورپردازی صحنه تنظیم و بی‌نقص نباشد، جلوه‌های ویژه مصنوعی جلوه خواهد کرد واین موضوع بیننده را آزار خواهد داد.
  • با وجود هزینه کم‌تر نسبت به جلوه‌های دنیای واقعی، به هر حال این تکنیک بسیار وقت‌گیر، هزینه‌بر و دردسرساز می‌باشد. در نتیجه چنین روشی برای فیلم‌های مستقل و استودیوهایی که بودجه کم دارند، پیشنهاد نمی‌شود.
  • پروسه پساتولید با برون‌ریزی رنگ روی لایه جلویی، به شکل قابل توجهی با دردسرهای بسیاری روبه‌رو می‌شود.

جمع‌بندی

همانطور که در این مقاله متوجه شدید، در این تکنیک با هدف حذف پس‌زمینه سوژه و جایگزین کردن بک‌گراند مورد نظر کارگردان، از نرم افزارهای ادیت ویدیو استفاده می‌کنند. از جمله این نرم‌افزارها می‌توان به پریمیر اشاره کرد. البته برخی از نرم‌افزارهای قابل نصب در تلفن‌های همراه نیز قابلیت حذف پرده سبز را دارند.

در این نوشته بطور کامل پرده سبز را شرح دادیم و آموزش حذف آن را در پریمیر به شما ارائه دادیم. برای آموزش کامل استفاده از نرم‌افزار پریمیر می‌توانبد دوره آموزش پرمیر استودیو میم تهیه کنید.

پاسخگوی سوالات شما هستیم

سوال شما توسط کارشناسان استودیو میم پاسخ داده خواهد شد

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “پرده سبز در پریمیر(green screen)”
درباره استودیومیم

تیم استودیومیم و تدوینگرشو با هدف گسترش دانش و هنر تدوین فیلم با پریمیر و درآمدزایی تدوینگران از سال 1392 مشغول به فعالیت شده. اکنون با برگزاری دوره های آموزش تدوین فیلم و دوره پریمیر و دوره افترافکت و سمینارهای کشوری در حوزه تدوین به فعالیت خود ادامه می دهد.

اطلاعات تماس