5 تا از بهترین فیلم های سایبرپانکی تاریخ سینما

سایبرپانک یک ژانر فرعی از ژانر علمی تخیلی است که معمولاً علمی تخیلی را در فناوری پیشرفته ادغام می کند و جامعه ای آینده نگر را به تصویر می کشد که در آن تخریب یا فساد و جنایت بیداد می کند. بیشتر داستان ها و فیلم های سایبرپانک در آینده ای نزدیک در شهری ضد اتوپیا اتفاق می افتد. دنیایی که از تکنولوژی های روز استفاده می کند اما کیفیت زندگی مردم آن در پایین ترین حد خود قرار دارد.

این ژانر معمولاً از ویژگی‌های معمولی فیلم‌های نوآر و داستان‌های جنایی استفاده می‌کند و نگاهی پست مدرن به ضعف‌ها و کاستی‌های جامعه‌ای با فناوری دارد. تصور تاریک و به طور کلی منفی این ژانر از آینده ای ویران شده دقیقاً برعکس دیدگاه های اتوپیایی از آینده است که در آثار سینمایی دهه های 1940 و 1950 یافت می شود. در ادامه با مقاله 5 فیلم‌ از بهترین فیلم های سایبرپانکی تاریخ سینما با استودیومگ همراه باشید

شخصیت های اصلی این نوع فیلم ها معمولاً ضد قهرمانانی هستند که توسط جامعه طرد می شوند، جنایتکار یا شورشی محسوب می شوند و یا هیچ سنخیتی با افراد عادی جامعه ندارند. این شخصیت ها بیشتر از سوی رژیم حاکم یا شرکت های ذی نفوذ تحت فشار قرار می گیرند و به مسیرهای جدیدی رانده می شوند.

یکی از امضاهای این ژانر ارتباط مغز انسان با سیستم های کامپیوتری است که منجر به فساد در دنیای واقعی می شود. این پیش بینی که سقوط انسان را اینترنت و فناوری رقم می زند، در فیلم های سایبرپانک حضور پررنگی دارد. هوش مصنوعی خودآگاه، رنگ‌های نئونی، ایده‌های فلسفی درباره جهان، انسان و جامعه چیزهایی هستند که در این زیرژانر خواهید یافت.

بهترین فیلم های سایبرپانکی

۵- چشمانت را باز کن (Open Your Eyes)

  • سال انتشار:۱۹۹۷
  • کارگردان:آلخاندرو آمنابار
  • بازیگران:ادواردو نوریگا، پنه‌لوپه کروز، نجوا نیمری، فله مارتینس
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم:۷.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم:۸۵ از ۱۰۰

این تریلر روانشناسی اسپانیایی در مرز واقعیت و تخیل قدم می گذارد. چشمان خود را باز کن از بهترین فیلم های سایبرپانکی تاریخ سینما داستان زندگی یک جوان خوش تیپ 25 ساله به نام “سزار” (ادواردو نوریگا) را روایت می کند که پس از تصادف چهره اش زشت می شود. این تصادف توسط دختری به نام «نوریا» (نجواکننده نیمری) سازماندهی شده بود که سزار دیوانه و دیوانه است و تحمل دیدن او را با شخص دیگری ندارد.

سزار که اکنون به دلایل نامعلومی در زندان به سر می برد، اتفاقات گذشته را در قالب یک فلش بک به روانپزشک خود، آنتونیو (چاتلا لرا) توصیف می کند. سزار به «سوفیا» (پنه لوپه کروز) نامزد صمیمی دوستش علاقه مند است و یک شب او را به خانه می برد و تا صبح آنجا می ماند. نوریا که در تعقیب سزار است، او را سوار ماشینش می کند و آن تصادف مرگبار را رقم می زند.

پس از تصادف، سوفیا به سزار کمک می کند تا با شرایط دشوار فعلی خود کنار بیاید و پزشکان به او اطلاع می دهند که می توانند ظاهر سابق او را از طریق جراحی بازیابی کنند. همه چیز در راه بهبود است تا اینکه سزار مرتکب قتل می شود.

اگر بخواهیم دلایل سایبرپانک بودن فیلم چشمانت را باز کن که از بهترین فیلم های سایبرپانکی تاریخ سینماست را توضیح دهیم، داستان آن به طور کامل فاش خواهد شد، اما باید بدانید که این اثر آلخاندرو آمنابار بهتر از آن چیزی است که انتظار دارید. این فیلم همچنین دارای یک بازسازی آمریکایی (آسمان وانیلی) با بازی تام کروز است. جالب است بدانید در آن فیلم پنه لوپه کروز نیز نقش سوفیا را بازی می کند!

۴- متروپلیس (Metropolis) از بهترین فیلم های سایبرپانکی

  • سال انتشار: ۱۹۲۷
  • کارگردان: فریتس لانگ
  • بازیگران: آلفرد آبل، بریگیته هلم، گوستاو فروهلیش، گریته برگر
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰

متروپلیس از بهترین فیلم های سایبرپانکی تاریح سینما اکسپرسیونیستی آلمانی به عنوان اولین و یکی از تاثیرگذارترین آثار علمی تخیلی تاریخ شناخته می شود. آثار فریتز لانگ منبع الهام بسیاری از فیلمسازان شده است و ردپای آن را می توان در برخی از بهترین فیلم های دهه های اخیر مشاهده کرد. این کلان شهر بدون شک نقطه اوج «عصر طلایی سینمای آلمان» بود که در زمان اکران نقدهای چندان مثبتی دریافت نکرد، اما به تدریج پتانسیل واقعی آن محقق شد.

در دنیای این فیلم که از بهترین فیلم های سایبرپانکی تاریخ سینما به شمار می رود، شکاف طبقاتی در کانون توجه است. ثروتمندان زندگی عجیب و غریبی را در آسمان‌خراش‌های خود تجربه می‌کنند و طبقات پایین‌تر تمام روز را روی ماشین‌هایی کار می‌کنند تا شهر را تامین کنند. در همین حال، فرد (گوستاو فروهلیچ)، پسر شهردار و از طبقه ثروتمند، به ماریا (بریژیت هلم)، یک فعال حقوق کارگری علاقه مند می شود. او تصمیم می گیرد زندگی غنی خود را ترک کند و در جستجوی ماریا وارد دنیای زیرزمینی کارگران شود.

کلان شهر اولین ربات تاریخ سینما (Maschinenmensch) را معرفی کرد. این ربات توسط یک دانشمند دیوانه به نام Rothwang (Rudolf Klein-Ruge) ساخته شد تا شبیه عشق سابق خود باشد. سپس روتانگ از شهردار دستور می‌گیرد تا ربات را شبیه ماریا کند. ماریا دروغین سپس به طبقه کارگر می رود و آنها را فریب می دهد تا شورش کنند.

این فیلم که از بهترین فیلم های سایبرپانکی تاریخ سینما از آن نام برده می شود ممکن است عناصر سایبرپانک مدرنیته را نداشته باشد، اما همان روبات و ضد اتوپیایی که فریتز لانگ نزدیک به 95 سال پیش ایجاد کرد، کافی است تا آن را سایبرپانک بدانیم.

بهترین فیلم های سایبرپانکی

۳- نابودگر (The Terminator)

  • سال انتشار: ۱۹۸۴
  • کارگردان: جیمز کامرون
  • بازیگران: آرنولد شوارتزنگر، مایکل بین، لیندا همیلتون، پل وینفیلد
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۱۰۰ از ۱۰۰
  •  

یکی از معروف ترین فیلم های اکشن و علمی تخیلی تاریخ؛ «ترمیناتور» (آرنولد شوارتزنگر) از بهترین فیلم های سایبرپانکی تاریخ سینما یک سایبورگ قاتل است که از سال 2029 تا 1984 برای کشتن «سارا کانر» (لیندا همیلتون) و «کایل ریس» (مایکل بین) فرستاده شد.

کایل ریس سربازی است که از آینده نیز برای محافظت از سارا کانر آمده است. او توضیح می دهد که در آینده ای نزدیک، یک هوش مصنوعی به نام “اسکای نت” به هوشیاری کامل خواهد رسید و یک آخرالزمان هسته ای را آغاز خواهد کرد. سارا کانر باید زنده بماند زیرا در آینده فرزندی به نام “جان” به دنیا خواهد آورد که رهبر انسان ها در برابر اسکای نت خواهد شد.

با نزدیک شدن نیروهای مقاومت به پیروزی، اسکای نت چاره ای جز فرستادن یک ناوشکن انسان نما به گذشته برای کشتن سارا، جلوگیری از تولد جان و جلوگیری از تشکیل ارتش مقاومت ندارد. جیمز کامرون فرنچایز ترمیناتور از بهترین فیلم های سایبرپانکی سینما  را به قیمت 1 دلار به گیل آن هرد فروخت، به شرطی که کارگردانی را به او بسپارد. این فیلم یک موفقیت چشمگیر و بنیانگذار یکی از محبوب ترین مجموعه های فیلم در جهان بود.

بهترین فیلم های سایبرپانکی

۲- ماتریکس (The Matrix) از بهترین فیلم های سایبرپانکی

  • سال انتشار: ۱۹۹۹
  • کارگردان: واچوفسکی‌ها
  • بازیگران: کیانو ریوز، لارنس فیشبرن، کری-ان ماس، هوگو ویوینگ
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۸ از ۱۰۰

در مورد ماتریکس چطور؟ این فیلم علمی تخیلی اکشن انقلابی نئو نوآر انقلابی واچوفسکی شهری ضد اتوپیا را به تصویر می‌کشد که در واقع دنیایی مجازی به نام ماتریکس است. این دنیای به ظاهر واقعی از ماشین های هوشمندی تشکیل شده است که از بدن انسان برای تولید انرژی استفاده می کنند.

توماس اندرسون (کیانو ریوز) یک برنامه نویس با زندگی دوگانه است که به عنوان هکر با نام مستعار “نئو” کار می کند. او دائماً نام ماتریکس را به صورت آنلاین می شنود و کنجکاو می شود تا در مورد آن بیشتر بداند تا اینکه هکر دیگری به نام ترینیتی (کرین ماس) با او تماس می گیرد و به او می گوید که با مورفیوس (لارنس فیشبرن) ملاقات کند تا به سؤالات شما در مورد چیستی ماتریکس پاسخ دهد. ملاقات این دو اما طبق برنامه پیش نمی رود و «مامور اسمیت» (هوگو ویوینگ) از راه می رسد.

آنها در نهایت با هم آشنا می شوند و مورفیوس به نئو می گوید که اگر می خواهد حقیقت را ببیند، باید قرص قرمز را بخورد، اما اگر علاقه ای به دانستن ندارد و می خواهد به زندگی قبلی خود بازگردد، قرص آبی باعث می شود همه چیز را فراموش کند. نئو قرص قرمز را انتخاب می کند تا زندگی خود را برای همیشه تغییر دهد.

ماتریکس از بهترین فیلم های سایبرپانکی تاریخ سینما فیلمی است که Bullet Time را محبوب کرد و همراه با مفاهیم عمیق فلسفی، فصل جدیدی را در ژانر اکشن آغاز کرد. این فیلم برنده چهار جایزه اسکار شد و تا به امروز سه دنباله برای آن ساخته شده است که متاسفانه هیچ کدام به خوبی قسمت اول نیستند.

۱- بلید رانر / بلید رانر ۲۰۴۹

  • سال انتشار: ۱۹۸۲ / ۲۰۱۷
  • کارگردان: ریدلی اسکات / دنی ویلنوو
  • بازیگران: هریسون فورد، روتخر هاور، ادوارد جیمز آلموس / رایان گاسلینگ، جرد لتو، آنا د آرماس
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰ / ۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۹ از ۱۰۰ / ۸۸ از ۱۰۰

هر وقت در سینما از ژانر سایبرپانک صحبت می کنیم، اولین فیلمی که به ذهن می رسد Blade Runner است. اقتباسی درخشان از رمان “آیا انسان های مصنوعی خواب گوسفند برقی می بینند؟” نوشته شده توسط فیلیپ کی دیک که نمونه مشابهی ندارد.

وقایع فیلم در سال ۲۰۱۹ اتفاق می‌افتد، در دنیایی که انسان‌های مصنوعی به نام «ریپلیکانت» تولید می‌شوند و دقیقاً شبیه انسان‌های واقعی هستند. Replicants فقط مجاز به فعالیت در مستعمرات فضایی هستند و نباید وارد زمین شوند. بلید رانرها شکارچیانی برنده جایزه هستند که فراری ها را روی زمین پیدا می کنند و آنها را می کشند (یا بازنشسته می کنند).

دکارد (هریسون فورد) یک بلید رانر سابق است که قصد دارد گروهی از رپلیکنت‌ها را که در لس آنجلس پنهان شده‌اند را شکار کند. آنهایی که مدل Nexus-6 هستند معمولا بیش از چهار سال عمر نمی کنند و برای داشتن زندگی بیشتر به زمین آمده اند.

بلید رانر از بهترین فیلم های سایبرپانکی تاریخ سینما یک شاهکار از زوایای مختلف است. یک فیلم اکشن که از عناصر علمی تخیلی استفاده می کند، ساختار روایی فیلم های نوآر را دارد و به رابطه انسان و تکنولوژی می پردازد. ما با فیلمی روبرو هستیم که تماماً نمادین است و همه چیز از افکار هومر گرفته تا پرومتئوس مدرن را در بر می گیرد. Blade Runner اثری است که برای باور آن باید چندین بار آن را تماشا کرد، فیلمی فوق العاده که معنای جدیدی به ژانر سایبرپانک بخشید.

از طرفی دنباله ای به کارگردانی دنی ویلنوو را داریم که بدون شک یکی از بهترین فیلم های سایبرپانک قرن بیست و یکم است. واقعاً چه کسی جز ویلنوو جرات داشت دنباله ای برای بلید رانر بسازد؟ احتمالاً هیچ کس جز او این کار را به بهترین شکل ممکن انجام نداده است. اگر نسخه اصلی Ridley Scott بر روی ژانر سایبرپانک تمرکز داشت، Blade Runner 2049 Vilno آن را با سطح کیفی مدرن تری به نسل جدیدی از مخاطبان معرفی کرد. این فیلم چه از نظر بصری و چه از نظر محتوایی قدرت ایستادگی در برابر اصل را دارد و حتی در برخی زمینه ها از آن پیشی می گیرد.

ویلنوو برای سال 2049 از رنگ بندی جدیدی استفاده کرده است و به لطف فیلمبرداری «راجر دیکنز» یکی از دیدنی ترین آثار دهه اخیر را داریم. داستان حول محور کی (رایان گاسلینگ)، افسر پلیس لس آنجلس است که یک راز مهم را کشف می کند. او برای یافتن پاسخ به دنبال بلید رانر می رود که سه دهه پیش ناپدید شد و کسی جز ریک دکارد نیست.

Blade Runner 2049 یکی از آن دنباله های کمیاب است که از تغییر نمی ترسد، داستان خود را با حوصله روایت می کند و مفاهیم قسمت قبل را به خوبی گسترش می دهد. این فیلم به نسخه 1982 احترام می گذارد، اما در عین حال دنیایی مستقل و جدید خلق می کند. اگر به ژانر سایبرپانک علاقه دارید، 2049 شما را راضی خواهد کرد.

منبع: Taste Of Cinema

پاسخگوی سوالات شما هستیم

سوال شما توسط کارشناسان استودیو میم پاسخ داده خواهد شد

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “5 تا از بهترین فیلم های سایبرپانکی تاریخ سینما”
درباره استودیومیم

تیم استودیومیم و تدوینگرشو با هدف گسترش دانش و هنر تدوین فیلم با پریمیر و درآمدزایی تدوینگران از سال 1392 مشغول به فعالیت شده. اکنون با برگزاری دوره های آموزش تدوین فیلم و دوره پریمیر و دوره افترافکت و سمینارهای کشوری در حوزه تدوین به فعالیت خود ادامه می دهد.

اطلاعات تماس