کاربردهای موشن گرافیک در دنیای امروز

با پیشرفت تکنولوژی و استفاده روز افزون از محتواهای ویدیویی، در حوزه‌های مختلف استفاده از موشن گرافیک‌ها افزایش یافته است. موشن گرافیک‌ها را می‌توان در اهداف مختلفی استفاده کرد و همچنین در حوزه‌ها و زمینه‌های مختلفی کارایی دارد. روش‌های متعددی برای استفاده از تخصص یک موشن گرافیست در این مسیر وجود دارد. همچنین موسسات زیادی هستند که به یک انیماتور حرفه‌ای نیاز دارند. برای اینکه با کاربردهای موشن گرافیک آشنا شوید در این مقاله قصد داریم به بررسی 6 نمونه از مهم‌ترین کاربردهای موشن گرافیک بپردازیم.

چرا استفاده از موشن گرافیک؟

موشن گرافیک به نوعی از انیمیشن گفته می‌شود. هنگامی که طرح‌های گرافیکی، حروف و یا اشکال با دانش و هدفی مشخص و به صورت کاملا هنری و خلاقانه متحرک می‌شوند و در اغلب موارد به آنها صدا نیز اضافه می‌شود؛ موشن گرافیک تولید می‌شود. البته به این نکته توجه کنید که انیمیشن‌ها داستان محور هستند اما موشن گرافیک به صورت پیام محور می‌باشد.

از اصلی‌ترین کاربردهای موشن گرافیک و هدف از تولید آن انتقال پیامی مشخص به مخاطب در زمان کم، حتی کمتر از یک دقیقه، است. انواع دیگر انیمیشن مانند انیمیشن‌ دوبعدی، انیمیشن سه‌بعدی، انیمیشن‌‌ سنتی یا دستی و استاپ موشن از داستانی مشخص پیروی می‌کنند و روایتگر داستانی طولانی در مدت زمان بیشتری هستند.

انواع مختلفی از محتوای دیجیتالی و ابزارهای کامپیوتری جدید وجود دارد که به کمک آن می‌توان در دنیای اینترنت پیامی را انتقال داد. پیام‌ها باید در قالب یکی از انواع محتوا ساخته شوند. موشن گرافیک‌ها محتواهایی دیجیتال از نوع تصویری یا بصری هستند که با پیشرفت دنیای اینترنت و تکنولوژی در قالب محتواهای جدیدی تولید شده‌اند و ساخت آنها نیز آسان‌تر شده است.

از بین محتواهای متنی، صوتی و تصویری، گیراترین و گویاترین نوع آن برای مخاطب محتوای تصویری است. در بیشتر مواقع این نوع محتوا به صورت سمعی-بصری می‌باشد، یعنی به طور همزمان بینایی و عواطف و شنوایی مخاطب را درگیر می‌کند. همانطور که گفته شد هدف اصلی و کاربردهای موشن گرافیک انتقال پیام است. موشن گرافیک برای این کار از جذابیت‌های بصری نظیر رنگ‌ها، بازی با طرح‌ها و حروف و کلمات و عکس بهره می‌گیرد. در نتیجه از این طریق پیام در ذهن مخاطب بهتر باقی می‌ماند. پس با توجه به این توضیحات هر پیامی را با موشن گرافیک می‌توان به مخاطب انتقال داد.

معرفی کاربردهای موشن گرافیک

از مهمترین کاربردهای موشن گرافیک در زمینه تبلیغات و برندینگ است. پیامی که در این نوع محتوا منتقل می‌شود، بی‌شک چیزی جز معرفی برند یا محصولی خاص نیست. کاربردهای موشن گرافیک براساس پیام و هدف آنها به صورت زیر دسته‌بندی می‌شوند که در ادامه به بررسی هریک از آنها می‌پردازیم:

  1. کارایی موشن گرافیک در زمینه مارکتینگ (تبلیغات) و برندسازی
  2. کاربردهای موشن گرافیک در صنعت سینما و تلویزیون
  3. اهداف آموزشی
  4. کاربرد موشن گرافیک در دنیای IT و طراحی وب‌سایت
  5. کاربرد هنری موشن گرافیک (نوعی از هنر دیجیتال)
  6. کاربرد موشن گرافیک در شبکه‌های اجتماعی

۱- کارایی موشن گرافیک در زمینه مارکتینگ (تبلیغات) و برندسازی

اگر قصد تبلیغات برای برند، شرکت یا محصول خود را دارید، باید یک سری به شرکت‌‌های تبلیغاتی بزنید. اگر از آنها درخواست کنید تا برای محصول یا کسب‌وکارتان پیشنهادهایی به شما بدهند، مطمین باشید یکی از پیشنهادهای آنها ساختن موشن گرافیک می‌باشد. این نوع محتوای بصری دارای کاربرد وسیعی در حوزه تبیلغات و بازاریابی دیجیتال است.

برای بررسی وسعت این کاربردها از لوگوی کسب‌‌وکار آغاز می‌کنیم، که با نام لوگوموشن‌ها شهرت دارند. فرض کنید برند و کمپانی نوپا در این دنیای پر از رقیب هستید و قصد دارید نام تجاری و برندتان در ذهن مردم جای بگیرد. به جای این که نام تجاری و لوگوی برندتان متشکل از کلمه یا سمبلی ثابت و صامت باشد، با خلاقیت به آن رنگ و حرکت می‌افزایید تا تاثیرگذارتر و به یادماندنی‌تر شود.

اکنون که یک لوگوموشن دارید، می‌توانید یک کاراکتر یا شخصیت به نمایندگی از خودتان ایجاد کنید که همیشه و همه‌جا و در همه‌ی صفحات مجازیِ مربوط به شما حرکت کند. برای مثال به شرکت محصولات لبنی روزانه دقت کنید متوجه می‌شوید که گاو این برند همه‌جا هست و وقتی کسی آن را می‌بیند، ناخودآگاه یاد محصولات روزانه می‌افتد.

اکنون وقت آن رسیده است که محصولات یا خدمات شرکتتان را معرفی کنید. در این بخش نیز کاربرد موشن گرافیک نمایان می‌شود. برای معرفی و نشان دادن ویژگی‌های محصولات خود می‌توانید از این نوع محتوای جذاب استفاده کرد.

به طور خلاصه می‌توان گفت که موشن گرافیک در هر مرحله و هر قسمت از تبلیغات و برندینگ کاربرد دارد و می‌تواند به شما کمک کند.

۲- کاربردهای موشن گرافیک در صنعت سینما و تلویزیون

هدف اصلی ساخت انیمیشن‌ها صنعت سینما و سرگرمی است. به طور کلی می‌توان گفت خانه موشن گرافیک صنعت سینما، تلویزیون و سرگرمی است. برای تولید‌‌ باکیفیت‌ترِ انیمیشن‌ها بسیاری از پیشرفت‌های تکنولوژی از این صنعت و برای آن آغاز شده است. در بین تمام برخوردهایی که انیمیش با موشن گرافیک در حوزه سینما دارد، عنوان‌بندی شروع و پایان خیلی از فیلم‌ها به صورت موشن گرافیک می‌باشند.

عنوان‌بندی به این سبک از تاثیرگذاری بیشتری برخوردار است. زیرا از تصاویر یا عکس‌ شخصیت‌های اصلی استفاده می‌کنند. یکی دیگر از کاربردهای موشن گرافیک در صنعت سینما این است که برای تبلیغ فیلم یا سریال از این سبک از محتوای بصری استفاده می‌کنند. از کاربردهای موشن گرافیک در این بخش می‌توان به سرگرمی اشاره کرد. موشن گرافیک در خلق دنیای سرگرمی، به ویژه در فضای مجازی، کاربرد و نقش زیادی دارد، ‌از طراحی و ساخت بازی‌های کامپیوتری و تبلیغات گرفته تا طراحی و تولید گیف‌ها (گیفوگرافی) و ایموجی‌های متحرک.

۳- کاربردهای آموزشی موشن گرافیک

یکی از زمینه‌هایی که کاربرد موشن گرافیک در آن حضور پررنگ و جدی دارد، تولید محتوای آموزشی است. همانطور که در بخش‌های قبل به آن اشاره کردیم یکی از راه‌های انتقال نکات مهم و کلیدی به مخاطبات به صورت مختصر و مفید و جذاب، استفاده از این نوع محتوا است. همچنین اگر قصد دارید مطالب پیچیده و دشوار را به گونه‌ای ساده و قابل فهم برای همه سنین آموزش دهید، مطالبتان را در قالب موشن گرافیک قرار دهید.

یکی از مزایای این سبک از تولید محتوای بصری، هزینه تولید کمتر آن نسبت به انواع دیگر انیمیشن و محتوای تصویری است. همچنین از خلاقیت و جذابیت بیشتری نیز برخوردار است. به این نکته توجه داشته باشید که همیشه برای تولید محتوای آموزشی و موشن گرافیک‌های آموزشی نیازی به طراحان حرفه‌ای نیست. شما می‌توانید با تسلط بر نرم‌افزارهای مورد نیاز برای ویرایش عکس و فیلم یک محتوای آموزشی متحرک گرافیکی تولید کنید.

۴- کاربرد موشن گرافیک در دنیای IT و طراحی وب‌سایت

این نوع از تولید محتوا مدیون دنیای کامپیوتر و نرم‌افزارهای کامپوتری است. اما یکی از کاربردهای موشن گرافیک در همین حوزه می‌باشد. در طراحی و ساخت وب سایت و اپلیکیشن  کاربردهای فراوانی دارد. برای اینکه یک مخاطب در یک وب سایت بماند باید طراحی‌ آن به گونه جذاب باشد. حال چه چیزی باعث جذابیت سایت می‌شود؟

رنگ‌های چشم‌نواز، طراحی جالب و خلاقانه و مسلما کمی حرکت جذابیت خاصی به یک وب سایت می‌بخشد. مثل یک دکمه‌ی گردِ سبز رنگ که گوشه‌ی پایین صفحه می‌لرزد و شما می‌دانید اگر بخواهید با پشتیبان سایت در ارتباط باشید باید آن را فشار دهید.

در نتیجه طراحان و توسعه دهندگان وب، طراحان تجربه‌ی کاربری و رابط کاربری توجه ویژه‌ای به موشن گرافیک‌ها دارند و بطور گسترده از آن استفاده می‌کنند. به این صورت که ابتدا تاثیر گرافیک‌های متحرک را بر مخاطب بررسی می‌کنند و می‌سنجند. سپس بر اساس اطلاعاتی که به دست آوردند از طرح‌ها و رنگ‌ها و موشن گرافیک‌های محبوب مخاطبان استفاده می‌کنند.

۵- کاربرد هنری موشن گرافیک (نوعی از هنر دیجیتال)

همانطور که می‌دانید امروزه دنیای دیجیتال بر روی همه چیز و بر جزئیات زندگی اهالی این کره‌ی خاکی تاثیر مستقیم و غیرمستقیم گذاشته است. هنر، هنرمند و آثار هنری نیز از این تاثیرات غافل نبوده‌اند.

نقاشی دیجیتال به آثار و هنری گفته می‌شود که با بکارگیری تکنولوژی‌های دیجیتال، کامپیوتر و نرم‌افزارهای کامپیوتری، خلق شود. برای مثال طرح‌های گرافیکی دیجیتال و نقاشی‌های دیجیتال در این حوزه قرار دارند. درنتیجه، گاهی اوقات ممکن است طراحان گرافیک با هدف خلق یک اثر هنری، و نه تبلیغ یا آموزش چیزی، موشن گرافیک بسازند.

بنابراین اینگونه انیمیشن‌های هنری و گرافیک‌های متحرک به سفارش کسی یا شرکتی یا برای تبلیغ محصول ویژه‌ای ایجاد نمی‌شوند. البته به این نکته توجه کنید که ممکن است این آثار هنری دارای پیام خاصی باشند. در واقع این کاربرد از کاربردهای موشن گرافیک را می‌توان در همه موشن گرافیک‌ها پیدا کرد. زیرا هیچ موشن گرافیکی بدون طراحی و خلاقیت انسانی بوجود نمی‌آید.

۶- کاربرد موشن گرافیک در شبکه‌های اجتماعی

همانطور که اشاره شد محتوای دیجیتالی کاربردهای فراوانی در تبلیغات، آموزش و وب‌ سایت‌ها دارد. به کمک این هنر می‌توانید مشتریان را برای خرید، شرکت در یک دوره آموزشی یا ماندن در یک وب سایت ترغیب کنید. از آنجایی که شبکه‌های اجتماعی نفوذ زیادی در میان مردم دارند و تعداد زیادی تمایل به خرید و یا یادگیری از شبکه‌های اجتماعی مختلف را دارند، باید سعی کنید با ارائه محتوایی جذاب مخاطب را در سایت خود نگه دارید. محتوای تولید شده با موشن گرافیک پتانسیل بالایی برای نگه داشتن مخاطب در صفحه شبکه اجتماعی، ترغیب آنها برای لایک کردن، کامنت گذاشتن و به اشتراک گذاشتن پست شما را خواهد داشت.

دلیل جذابیت و کاربردی موشن گرافیک برای کسب‌وکارهای این حوزه این است که ساخت و تولید ویدیوهای موشن گرافیک در مقایسه با سایر روش‌ها یساخت انیمیشن و تیزر تبلیغاتی، کم هزینه‌تر است و در مدت زمان کوتاهی تولید می‌شود.
به علاوه موشن گرافیک این پتانسیل را دارد تا بتوانید ویدیوهای خلاقانه‌ای تولید کنید و پیام‌تان را به خوبی در ذهن مخاطب ثبت کنید.

سخن پایانی

در این مقاله 6 نمونه از کاربردهای موشن گرافیک را بررسی کردیم. به طور کلی این سبک از محتوای متحرک با هدف انتقال پیامی خاص ایجاد می‌شوند. وجه مشترکی که تمام این کاربردها دارند این است که همگی آثاری هنری با اهداف و موضوعات مختلف هستند. گاهی اوقات نیز صرفا یک اثر هنری بدون هدف تبلیغاتی هستند. برای ورود به حرفه‌ موشن گرافیک کافیست در دوره آموزش افترافکت تدوینگر شو شرکت کنید تا بتوانید با یادگیری این نرم‌افزار موشن گرافیک‌های خارق‌العاده تولید کنید.

پاسخگوی سوالات شما هستیم

سوال شما توسط کارشناسان استودیو میم پاسخ داده خواهد شد

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “کاربردهای موشن گرافیک در دنیای امروز”
درباره استودیومیم

تیم استودیومیم و تدوینگرشو با هدف گسترش دانش و هنر تدوین فیلم با پریمیر و درآمدزایی تدوینگران از سال 1392 مشغول به فعالیت شده. اکنون با برگزاری دوره های آموزش تدوین فیلم و دوره پریمیر و دوره افترافکت و سمینارهای کشوری در حوزه تدوین به فعالیت خود ادامه می دهد.

اطلاعات تماس